Top 10 dresinky
Dresink je tekutý doplněk, který používáme v kuchyni především při přípravě salátů. Někdy ale může sloužit i jako dochucovadlo k masům a masným výrobkům. Obchody jsou plné různých dresinků, ale bohužel tyto výrobky ve velké většině obsahují také různé emulgátory a zahušťovadla, což jsou přísady, bez kterých bychom se měli raději obejít. Proto je lepší připravit si svůj dresink doma z čerstvých surovin, a navíc mít dobrý pocit i z toho, že přesně víme co jíme. Recepty na několik nejsnadnějších a nejoblíbenějších dresinků vám můžeme nabídnout.
Sýrový dresink
Je pikantní a hustý. Hodí se nejen k zelenině, jak je uvedeno v receptu, ale třeba i k pečeným či grilovaným masům. Můžeme při jeho přípravě použít i úplně jiný sýr s modrou plísní, než je Niva. Záleží jen na nás.
Salátová zálivka s balzamikovým octem
Velmi jednoduchý dresink, který připravíme během chvilky. Můžeme vybírat ze spousty volitelných přísad, takže má tím pádem velké množství variant. Připravíme si ho tedy přesně podle své chuti, a také podle toho, co máme zrovna doma ve spíži nebo v lednčce.
Bylinkový dresink
Hodí se jak k zelenině, tak i k masům. Základem jsou bylinky, a tak dbáme hlavně na to, aby byly vždy dokonale čerstvé. Pro dobrý výsledek je samozřejmostí kvalitní olivový olej.
Rychlý farmářský dresink
Při jeho přípravě také používáme hodně bylinek. Podmáslí mu dodává specifickou lahodnou chuť. Pokud použijeme česnek, možná by byl lepší čerstvý než sušený. Ale i tak bude mít tento dresink výraznou chuť, která se uplatní hlavně u zelených salátů.
Bramborový dresink
Je výborný ke všem tepelně upraveným masům. Je hutný a velmi pikantní a rozhodně na náš stůl patří. Navíc nám jeho příprava nezabere příliš času. Pokud nemáme čerstvou zelenou petrželovou nať, určitě postačí i ta sušená.
Avokádová majonéza
Tato hustá majonézová pasta bude chutnat ke všem masům při letním grilování. A rozhodně se také hodí i ke všem druhům grilované zeleniny. Ale stačí nakrájet syrovou zeleninu na kousky a na stůl položit misku s tímto dresinkem. Každé sousto bude díky němu pochoutkou.
Pesto
Nemůžeme na něj samozřejmě zapomenout. Podle druhu použité bylinky připravíme různé varianty pesta. Pak už stačí jen uvařit kvalitní těstoviny a naše výtečné jídlo po italsku je hotové. Samozřejmě se pesto neomezuje jen na těstoviny. V naší kuchyni má spoustu dalšího využití.
Dresink Caesar
Sardinky mu dodají typickou chuť, díky ostatním ingrediencím získá na pikantnosti a říznosti. Velmi se hodí jako zálivka na všechny druhy zelených salátů nebo na jejich kombinace.
Balkánská salátová zálivka
Všichni známe šopský salát. Právě k tomuto salátu se balkánská salátová zálivka hodí nejvíc. Je připravena během chvilky a svede ji i nezkušený kuchař. Můžeme ji ale bez obav přidat i k salátům z úplně jiné zeleniny.
Krémový salátový dresink
Velmi jednoduchý a oblíbený dresink vhodný k zeleným salátům a k salátům ze syrové zeleniny vůbec. Další možností je přidat ho k nadrobno nakrájeným uvařeným bramborám a připravit si tak trochu jiný bramborový salát.