Pohankový koláč recept
Pohankový koláč je moučník, kterým můžete pohostit i ty, co nesnáší lepek. A kromě toho je zdravý a jistě zachutná i všem ostatním.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 250 g pohankové mouky
- 200 g lískových ořechů
- 6 vajec
- 200 g třtinového cukru
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 250 g másla
- olivový olej
- borůvkový džem
Způsob přípravy
Troubu si předehřejeme na 200 stupňů. Máslo s cukrem vyšleháme do pěny. Postupně přidáváme za stálého šlehání i 6 žloutků. Nakonec po částech přisypáváme i mouku, ve které jsme rozmíchali kypřící prášek a úplně nakonec přidáme i nastrouhané oříšky.
Z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka jej vmícháme do hotového těsta. Do olejem vymazané koláčové formy těsto rozetřeme a v předehřáté troubě pečeme asi 45 minut. Pomocí špejle zapíchnuté doprostřed korpusu zjistíme, zda je koláč upečený. Vytáhneme-li špejli suchou, vyndáme formu z trouby a koláč vyklopíme z formy.
Po vychladnutí koláč příčně rozřízneme, na spodní část natřeme džem a horní část přiklopíme zpět. Můžeme povrch koláče polít polevou nebo ozdobit šlehanou smetanou, ale není to nezbytné. I tak je pohankový koláč skvělý.