Pohankové rizoto recept
Zahřívá organismus, prospívá všem, kdo mají problémy s křečovými žilami, je přirozeně bezlepková. Pohanka chutná po oříšcích a připravit se z ní dá kaše nebo třeba skvělé rizoto. Existuje několik druhů této obiloviny a pokud budete v obchodě váhat mezi tmavší nebo světlejší variantou, vyberte si tu světlejší, je o něco chutnější.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 200 g pohanky
- 400 g zeleniny “co dům dal” (např. hrášek, mrkev, brokolice, pórek…)
- 1 středně velká cibule
- 2 lžíce oleje
- 80 g sýru Feta nebo balkánského sýra
- ½ lžičky majoránky
- 2 stroužky česneku
- sůl
- pepř
Způsob přípravy
Pohanku propláchneme pod tekoucí vodou a nasypeme do hrnce. Jeden díl pohanky zalijeme 1,5 - 2 díly vody, přidáme sůl, vodu přivedeme k varu a vaříme do změknutí. Trvá to asi 15 minut. Poté scedíme vodu.
Zeleninu omyjeme a nakrájíme nadrobno. Na pánvi zahřejeme olej a na něm zpěníme cibuli. Po chvilce přidáme česnek nakrájený na plátky a chvilku ho orestujeme. Do pánve přidáme zeleninu, sůl, pepř i majoránku. Krátce vše osmahneme, pak směs podlijeme vodou a dusíme doměkka.
Když je zelenina měkká, přisypeme do pánve pohanku, vše promícháme a ještě prohřejeme. Hotový pokrm naservírujeme na talíře, posypeme rozdrobeným sýrem Feta a podáváme.