Snadný grilovaný losos recept
Snadný grilovaný losos je kulinářská pochoutka, když použijete některou z uvedených marinád. Která to bude, záleží jen na vaší volbě.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 4 filety z lososa s kůží
- olivový nebo řepkový olej
- základní marináda:
- 3/4 hrnku sojové omáčky
- 4 utřené stroužky česneku
- marináda teriyaki:
- 2 lžíce nastrouhaného zázvoru
- 3 lžíce hnědého cukru
- 4 utřené stroužky česneku
- 1 hrnek sojové omáčky
- marináda teriyaki s mirin:
- 1/2 hrnku mirin (japonské rýžové víno)
- špetka chilli koření
- 2 lžíce utřeného česneku
- 1/2 hrnku sojové omáčky
- 1/4 hrnku bílého octa
- 2 lžíce strouhaného zázvoru
- 1/4 hrnku hnědého cukru
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1/4 hrnku nasekané zelené cibulky
- marináda yakitori se saké:
- 1/2 hrnku saké
- 1/2 hrnku sojové omáčky
- 1/2 hrnku mirin (japonské rýžové víno)
- špetka chilli koření
- 1/4 hrnku bílého cukru
- 2 lžíce strouhaného zázvoru
- 2 utřené stroužky česneku
Způsob přípravy
Snadný grilovaný losos je kulinářská pochoutka, když použijete některou z uvedených marinád. Která to bude, záleží jen na vaší volbě. Připravíme si vybranou marinádu v misce smícháním všech uvedených ingrediencí. Rybí filety v marinádě obalíme a položené stranou bez kůže v marinádě je necháme nějakou dobu odležet. Nejlépe tak 2 hodiny v ledničce. Pokud vám ale chybí čas, stačí dvacet minut v pokojové teplotě. Mezitím si připravíme gril tak, abychom měli z jedné strany velký žár a z druhé nepřímé teplo.
Z rybích kousků setřeme zbytek marinády a potřeme je olivovým olejem ze všech stran. Jednotlivé porce položíme na grilovací rošt a v zavřeném grilu maso grilujeme 2 až 3 minuty. Pak pomocí kleští ryby obrátíme a znovu uzavřené grilujeme 3 až 5 minut. Čas záleží na tloušťce porce. Ujistíme se že je losos propečený, naskládáme ho na servírovací talíře a ozdobíme čerstvou zeleninou.