Pastinákový krém recept
Dokonalá symfonie chutí odehrávající se na talíři. Tento velmi jemný a sytý pastinákový krém připravíte za několik minut za velmi příznivou cenu.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 4 větší pastináky
- 8–10 neoloupaných stroužků česneku
- sůl a čerstvě mletý bílý pepř
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 bobkové listy
- 2 lžíce másla + rozpuštěné máslo na pokapání
- 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
- 2 střední brambory, oloupané
- 1 litr zeleninového vývaru
- 200 ml smetany na vaření
- muškátový oříšek
- Na dozdobení:
- rozpečená bagetka
- bylinky (pažitka, petrželka či výraznější kopr) na ozdobení
Způsob přípravy
Pejdříve si pastináky oloupejte a nakrájejte na kostičky. Jeden pastinák si odložte stranou a nakrájejte na tenké proužky škrabkou na brambory.
Předehřejte si troubu na 200 °C. Plech si vyložte pečícím papírem a dejte na něj česnek a proužky pastináku, osolte a potřete olivovým olejem. Pastinák spolu s česnekem vložte do trouby a pečte dokud nebude pastinák měkký a křupavý a česnek uvnitř upečený. Jakmile máte hotovo odložte zeleninu stranou a nechte vychladnout.
V hrnci na másle si orestujeme cibulku, přidáme bobkový list a kostky pastináku. Vše krátce opečte a přisypte nakrájené brambory, ještě chvíli zeleninu restujte a poté přilijte vývar. Polévku osolte opepřete a vařte dokud brambory nebudou úplně měkké, potom odstavte. Nakonec z polévky vylovte bobkové listy a do polévky vymačkejte vnitřky pečených česneků. Vše důkladně rozmixujte či propasírujte.
Podáváme s rozpečenou bagetkou a bylinkovým máslem.