Angreštové čatní recept
Bobulky angreštu dozrávají v časném létě a ovoce je to vskutku velmi dobře využitelné. Bílý angrešt je velmi osvěžující, červený chutná trochu jako hroznové víno a hodí se hlavně do sladkých pokrmů. Z angreštu lze připravit i velmi chutné čatní.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 500 g angreštu (lze mixovat červený a bílý)
- 1 svazek jarní cibulky
- 100 ml vinného octa
- 100 g cukru krupice
- 1 polévková lžíce ostřejšího kari
- 1 polévková lžíce jemnějšího kari
- sůl
Způsob přípravy
Angrešt zbavíme stopek, umyjeme ho, necháme okapat a dosušíme papírovou utěrkou. Jarní cibulku očistíme a nakrájíme na tenká kolečka. Ze zelené nati použijeme jen část, asi třetinu.
V hrnci smícháme ocet, cukr a směs přivedeme k varu. Hrnec nepřikrýváme a obsah vaříme asi 2 minuty, pak nádobí sejmeme z plotny.
Do směsi přisypeme kari - kdo nemá ostré a jemné, použije dvě lžíce toho, co se zrovna doma nachází -, a nakonec přilijeme 200 ml studené vody. Vše promícháme a vaříme dalších 5 minut.
Nakonec přidáme nakrájenou cibulku a povaříme dalších 5 - 8 minut. Čatní dochutíme solí, nalijeme ho do čistých sklenic, uzavřeme a necháme vychladnout.