Marinování masa: tipy jak zajistit, aby byly steaky ještě chutnější

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Maso připravené na grilu je speciální zážitek pro chuťové buňky, a když se použijí správné ingredience, zvýrazní se jeho ...

Maso připravené na grilu je speciální zážitek pro chuťové buňky, a když se použijí správné ingredience, zvýrazní se jeho chuť ještě více. I marinování však má své zásady, aby byl konečný produkt co nejlepší. Vyznáte se? 

Grilovací sezóna je v plném proudu a užít si hezký letní večer s přáteli na zahradě, například při pojídání grilovaných steaků je zážitek, který si užijí všichni zúčastnění. Hostitelé se většinou chtějí blýsknout co nejlepšími pokrmy a své hosty dobře uctít. Základ grilovacího menu zpravidla tvoří maso. Jak ho připravit, aby bylo co nejchutnější? Stačí k tomu správná marináda a pár triků.

Základní přísady

Hlavní surovinou pro přípravu marinád je olej. Použít lze například slunečnicový, ale i olivový či avokádový. Důležité je, aby měl vybraný druh schopnost snášet vysoké teploty, tedy měl vyšší kouřový bod, který označuje teplotu, při níž začne olej kouřit. 

 Další přísadou do marinády by měla být kyselá složka. Ta dodá masu křehkost a stačí k tomu pár kapek citronové šťávy, octa či jogurt nebo kefír. Kyselost se vstřebá, proto není třeba mít obavy, že by mělo maso vytažené z grilu nepříjemnou chuť. Při nakládání ryb nebo sýra však tuto složky při výrobě marinád vynechte. Pro tento druh potravin se nehodí.


 Třetí člen do marinádové party je sůl. Jde o ingredienci trochu kontroverzní, protože názory na použití soli do marinád se i u odborníků liší. Jeden tábor je zásadně proti solení masa při nakládání, druhý na něj přísahá. My se přikláníme k druhému táboru, protože sůl hraje při marinování důležitou roli. Nasolením se z masa uvolní šťáva, která se v nakládací nádobě smíchá se zbytkem koření a následně ji maso znovu nasaje. Je proto šťavnatější a získá výraznější chuť.

V základu marinády by neměly chybět ani bylinky, které dodají masu vůni i chuť. Při použití čerstvých bylinek nebo například větších kusů česneku, je důležité tyto suroviny před umístěním na gril nebo pánev odstranit. S bylinkami při marinování nešetříme.

 Tipy při přípravě masa: 

-       Před marinováním maso na několika místech propíchneme vidličkou. Lépe nasaje marinádu a bude se snadněji propékat. 

-       Maso naložíme hned na několik hodin (nejlépe přes noc) a asi v polovině doby nakládání ho otočíme. Marinádu nikdy nepoužíváme dvakrát, protože by mohla představovat zdravotní riziko! 

-       Naložené maso skladujeme v chladu, nejlépe v lednici. Zabrání se tím množení nebezpečných organismů. Minimálně 30 minut před tepelnou úpravou ho z lednice vyndáme, aby nebylo příliš studené. 

-       Pro nakládání potravin se hodí tzv. zipovací sáčky nebo plastové, nerezové či keramické mísy, které překryjeme víkem nebo potravinovou fólií. 



Grilované kuřecí řízky s marinádou z vína a citronů

Grilované kuřecí řízky s marinádou z vína a citronů


Křehké a téměř bez tuku, takové jsou grilované kuřecí řízky ovoněné marinádou z vína a citronu.


Cuketa na grilu

Cuketa na grilu


Zeleninu není třeba předem nakládat. Před grilováním ji stačí potřít olejem smíchaným s bylinkami a dobrý výsledek je zaručen.


Grilovaný  losos

Grilovaný losos


Ryba na grilu chutná stejně dobře jako jiný druh masa. Při jejím marinování však vynecháme kyselou složku, která není pro tento druh potraviny vhodná.


Rozmarýnové brambory na grilu

Rozmarýnové brambory na grilu


Čerstvé bylinky dodají bramborám na atraktivitě a udělají z obyčejného pokrmu super jídlo!


Klasický grilovaný steak

Klasický grilovaný steak


Hovězí na grilu je klasika, i když ne každý si na ni troufne. Základem je kvalitní maso a pak už jen trochu grilovacího umu.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Marinování masa: tipy jak zajistit, aby byly steaky ještě chutnější, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: marinování, masa:, tipy, jak, zajistit,, aby, byly, steaky, ještě, chutnější.


×