Top 5 sezónní zeleninové recepty pro září 2020…
Prázdniny jsou u konce a pro školáky začala škola. Zpříjemněte si září zdravými sezónními zeleninovými jídly, které vám dodají potřebnou energii a potěší každý mlsný jazýček. Přinášíme výběr těch nejlepších receptů ze sezónní zeleniny, které si zamilují také vaše děti.
Musaka
Tradiční zapékané jídlo, ve kterém využijete veškerou sezónní zeleninu. Musaka je tradičním jídlem hlavně na Balkánu a Blízkém Východě v různých oblastech se liší. Nejčastěji se setkáte s řeckou musakou, která se skládá z vrstev mletého masa, které je dušené s cibulí a česnekem, lilku, rajčat a bešamelové omáčky.
Italská caponata
Trošku se podobá ratatouille. Hlavní surovinou tohoto jídla pocházejícího ze Sicílie jsou lilky, dušené na olivovém oleji a přidává se k nim řapíkatý celer, rajský protlak, cibule, paprika, bazalka, kapary a olivy. Pokud držíte sacharidovou dietu tak caponata je skvělá příloha například k masu. Skvěle se hodí podávaná v menších porcích také jako předkrm. Vegetariáni si ji mohou vychutnat také jako hlavní jídlo, navrchu posypou mandlemi nebo piniovými oříšky.
Parmigiana
Už samotný název jídla napoví, že parmigiana pochází z Itálie a je odvozena od sýru parmazán. Jsou to plátky pečeného lilku, které se zapékají spolu s rajčatovou omáčkou a několika druhy sýrů. Výsledkem je festival chutí, kterému kraluje krémový roztopený sýr. Aby se vám v ústech rozehrála tato symfonie, je dobré vybrat opravdu kvalitní sýr a pevný a zralý lilek.
Patizonové karbanátky
Patizon je pro mnohé stále dosti neznámou zeleninou, připomíná spíše létající talíř z kosmu. Spadá do čeledi tykvovitých rostlin a můžete z něj připravit mnoho delikátních pokrmů. Nechutnají jako dýně ani lilek, ale mají svou typickou chuť, která je odlišuje od jiných druhů tykví. Patizonové karbanátky se sýrem vás příjemně překvapí právě svou chutí.
Salát z červené řepy s kozím sýrem
Červená řepa patří, navzdory své nevalné oblibě v našich končinách, mezi jeden z nejzdravějších a nejuniverzálnějších druhů zeleniny, které můžeme v kuchyni použít. Důvod proč se u nás netěší přílišné oblibě, je zřejmě ten, že doplatila na nevalné zpracování ve školních kuchyních, čímž byla znechucena několika generacím strávníků po zbytek jejich života. Jde však o extrémně zdravou zeleninu, která funguje jako skvělá prevence proti nejrůznějším neduhům. Díky kombinaci nakyslé chuti červené řepy s typickou chutí kozího sýra, určitě změníte na červenou řepu názor.

Baba Ganoush - lilková pomazánka
Pokud neznáte tuto pochoutku z Orientu je na čase to změnit. Luxusní dip můžete použít také jako pomazánku.

Italská caponata s lilkem
Tradiční sicilské zeleninové jídlo, které svými ingrediencemi lehce připomíná ratatouille.

Grilovaný lilek s omáčkou Tahini
Grilovaný lilek s omáčkou Tahini je recept na úpravu lilku na japonský způsob.

Patizonové karbanátky
Patizonové karbanátky se sýrem příjemně překvapí svou chutí. Velmi chutné jídlo vhodné nejen pro vegetariány.

Pomalu vařený lilek
Pomalu vařený lilek je skvělé jídlo ze zeleniny. Bude chutnat určitě nejen vegetariánům.

Rajčata plněná kuskusem
Rajčata plněná kuskusem podáváme jako předkrm. Kromě toho jsou dobrá i jako lehká večeře, nebo rychlé pohoštění pro hosty