Croissanty plněné čokoládou recept
Sladké rohlíky z nadýchaného těsta, to jsou francouzské croissanty. Oblibě se těší nejen v “zemi galského kohouta”, ale také u nás. Croissanty namazané máslem, marmeládou nebo nutellou jsou výtečnou snídaní i svačinou. S těstem na croissanty je sice trochu piplačka, ale výsledek stojí zato. V tomto receptu se do něj přidává celá kostka másla a upečené rohlíčky se doslova rozplývají na jazyku.
(celý recept)
Ingredience receptu
- Na těsto:
- 250 g másla
- 500 g hladké mouky
- 30 g čerstvého droždí
- 60 g krupicového cukru
- 2 vejce
- 1 žloutek
- 50 ml mléka + na potření
- Na odzobení:
- 100 g čokolády
- 1 vejce na potření
Způsob přípravy
Do mísy rozdrobíme droždí, přidáme cukr a umícháme kašičku. K ní přidáme prosátou mouku smíchanou se solí.
V teplém mléce rozmícháme vejce a žloutek, vlijeme je do sypké směsi a vypracujeme těsto. Mísu zakryjeme čistou utěrkou a těsto necháme půl hodiny nabývat.
Těsto rozválíme na pomoučené podložce na obdélník a na jednu polovinu rozložíme plátky másla. Druhou polovinu těsta přes máslo přehneme a opět rozválíme. Těsto přehneme ještě natřikrát a necháme ho další půlhodinu odpočívat. Po uplynutí doby těsto ještě jednou rozválíme a natřikrát přeložíme. Opět necháme chvíli odležet.
Hotové těsto rozválíme na tenký plát, z něhož vykrájíme trojúhelníky. Do každého z nich dáme kostku čokolády a těsto zavineme (od širšího konce). Croissanty vyskládáme na plech, přikryjeme je utěrkou a necháme dalších 45 minut odpočívat.
Troubu předehřejeme na 180°C, povrch croissantů potřeme vejcem rozšlehaným ve lžíci mléka a pečeme čtvrt hodiny.
Vychladlé rohlíky přestříkáme rozpuštěnou čokoládou a můžeme je navíc ozdobit ještě moučkovým cukrem.