Salát s rukolou, jahodami a ovčím sýrem recept
Jíst sezónně se vyplatí finančně, ale člověk udělá i něco dobrého pro své zdraví. Jahody jsou sice v zimě krásné zpestření jídelníčku, ale v létě chutnají mnohem lépe. V kombinaci s rukolou, sýrem pecorino a piniovými oříšky, vytvoří skvělou kompozici. Tento lehký letní salát určitě stojí za zkoušku.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 250 g rukoly
- 1 svazek bazalky
- 500 g jahod
- 50 g sýru pecorino
- 50 g medu
- 5 lžic bílého balzamikového octa (lze použít i jablečný)
- 6 lžic olivového oleje
- 4 lžíce piniových oříšků
- sůl
- pepř
Způsob přípravy
Rukolu a bazalku propláchneme na sítu, osušíme je a nahrubo nakrájíme. Jahody umyjeme a rozpůlíme. V míse smícháme zelené nakrájené ingredience s jahodami, salát osolíme a opepříme.
V misce smícháme tekuté přísady - tedy olej, med, ocet a zálivkou salát přelijeme. Nakonec do salátu přidáme na hoblinky nakrájený ovčí sýr pecorino - kdo ho nemá, může použít třeba parmazán -, a nasucho pražené piniové oříšky. Salát podáváme s čerstvým pečivem.