Rybízový pečený čaj recept
O rybízu je známo, že je velice zdravý, obzvláště ten černý. Najdeme v něm vysoký obsah vitamínu C, mnoho minerálních látek a adaptogenů. V létě ho nasbíráme tolik, že dost často nevíme, jak ho zpracovat. Pečený čaj je určitě dobrá volba. Pravdou je, že delším pečením některé cenné látky pro náš organismus ztratíme, ale přesto je to zdravá varianta čaje.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1kg černého rybízu
- 1kg červeného rybízu
- 200g jablek
- 1000-1200g cukru
- 4 badyány
- mletá skořice na posypání
Způsob přípravy
Rybíz důkladně omyjeme a zbavíme stopek. Jablka také omyjeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky.
Plátky jablek vyskládáme do pekáčku s vyšším okrajem, dáme badyán, posypeme rybízem, cukrem, nakonec jemně posypeme skořicí a dáme do předem vyhřáté trouby na 200°C.
Pečeme 30-45 minut. Během pečení kontrolujeme, aby se šťáva nepřipalovala, občas promícháme.
Po vyjmutí z trouby ihned plníme do předem připravených vyvařených skleniček a otočíme dnem vzhůru. Vychladlé skleničky uložíme do chladu a temna.