Grilovaný lilek recept
Tato zelenina má nejen úžasnou barvu, ale je také bohatým zdrojem antioxidantů, minerálů a vitamínů. Lilek má nahořklou chuť a tu lze částečně odstranit tím, že ho před tepelnou úpravou necháme tzv. vypotit - tedy ho posolíme a chvíli počkáme, aby se z něj uvolnila tekutina.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 2 větší lilky
- 5 stroužků česneku
- 6 lžic olivového oleje
- 2 snítky čerstvého oregana
- 2 snítky čerstvé bazalky
- 2 polévkové lžíce citronové šťávy
- 500 g rajčat
- sůl
- pepř
Způsob přípravy
Lilky umyjeme, osušíme papírovou utěrkou a podélně nakrájíme na silnější plátky. Posypeme je solí a necháme asi čtvrt hodiny “vyplakat”.
V mezičase opláchneme oregano, osušíme ho a nasekáme nadrobno. Česnek prolisujeme a v misce ho smícháme s olejem, citronovou šťávou a oreganem.
Z rajčat budeme připravovat základ pro salsu, a to tak, že je ostrým nožem u “bubáka” nařízneme do kříže, na pár sekund ponoříme do vroucí vody, slupku stáhneme, rajčata zbavíme semínek a dužinu nakrájíme.
Nyní se vrátíme k lilkům. Ty osušíme, potřeme olejovou marinádou, kterou jsme si připravili a z obou stran je asi 10 minut opékáme na rozpáleném grilu, dokud nebudou hnědo zlaté. Je lepší nedávat je přímo nad oheň, ale trochu ke straně.
Rajčata smícháme se zbylým česneko-oreganovým olejem, přidáme nasekanou bazalku a dochutíme solí a pepřem. Lilky opepříme, můžeme dodatečně osolit a servírujeme na talíř. Grilovanou zeleninu vychutnáváme společně s rajčatovou salsou.