Sdílet:

Grilovaný lilek recept

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Doba vaření50 minPočet porcí4 porce

Tato zelenina má nejen úžasnou barvu, ale je také bohatým zdrojem antioxidantů, minerálů a vitamínů. Lilek má nahořklou chuť a tu lze částečně odstranit tím, že ho před tepelnou úpravou necháme tzv. vypotit - tedy ho posolíme a chvíli počkáme, aby se z něj uvolnila tekutina.
(celý recept)

Ingredience receptu

  • 2 větší lilky
  • 5 stroužků česneku
  • 6 lžic olivového oleje
  • 2 snítky čerstvého oregana
  • 2 snítky čerstvé bazalky
  • 2 polévkové lžíce citronové šťávy
  • 500 g rajčat
  • sůl
  • pepř


Způsob přípravy

Lilky umyjeme, osušíme papírovou utěrkou a podélně nakrájíme na silnější plátky. Posypeme je solí a necháme asi čtvrt hodiny “vyplakat”.

V mezičase opláchneme oregano, osušíme ho a nasekáme nadrobno. Česnek prolisujeme a v misce ho smícháme s olejem, citronovou šťávou a oreganem.

Z rajčat budeme připravovat základ pro salsu, a to tak, že je ostrým nožem u “bubáka” nařízneme do kříže, na pár sekund ponoříme do vroucí vody, slupku stáhneme, rajčata zbavíme semínek a dužinu nakrájíme.

Nyní se vrátíme k lilkům. Ty osušíme, potřeme olejovou marinádou, kterou jsme si připravili a z obou stran je asi 10 minut opékáme na rozpáleném grilu, dokud nebudou hnědo zlaté. Je lepší nedávat je přímo nad oheň, ale trochu ke straně.

Rajčata smícháme se zbylým česneko-oreganovým olejem, přidáme nasekanou bazalku a dochutíme solí a pepřem. Lilky opepříme, můžeme dodatečně osolit a servírujeme na talíř. Grilovanou zeleninu vychutnáváme společně s rajčatovou salsou.


Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Grilovaný lilek recept, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Další recepty na Grilovaný lilek.
Nebo hledejte podobné podle části názvu grilovaný lilek .
Hledat podobné recepty na internetu jako Grilovaný lilek


×