Roštěnky recept
Roštěnky podáváme s knedlíky, rýží nebo těstovinami. Je to klasické a oblíbené jídlo.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 4 plátky z hovězího roštěnce
- 1 velká bílá cibule
- 1,5 lžíce sádla
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl
- mletý černý pepř
Způsob přípravy
Plátky masa naklepeme a na okrajích na několika místech nařízneme, aby se při vaření nezkroutily. Také je trochu osolíme a opepříme. Pak plátky posypeme z obou stran hladkou moukou a vložíme do kastrolu s rozpuštěným horkým sádlem. Z obou stran je krátce osmahneme a pak odložíme na talíř.
Do zbylého sádla nasypeme nakrájenou cibuli a osmahneme ji dozlatova. Nyní k ní přidáme plátky masa, podlijeme trochou vody a pod pokličkou dusíme, až maso změkne. Během dušení podle potřeby podléváme vodou a občas promícháme.
Když je maso měkké, vyndáme je znovu na talíř. Zbylou šťávu zaprášíme moukou, zamícháme a můžeme přidat trochu vody. Už jen krátce povaříme. Hotovou omáčku dochutíme solí a pepřem a maso do ní vrátíme.