Proč je vláknina v potravě tak důležitá a kde ji najdeme
V jídle bychom měli přijímat nejen dostatečné množství bílkovin, vitamínů, minerálních látek ale také vlákniny. Tato nestravitelná součást potravy má pro naše tělo obrovský význam a bez ní rozhodně nebude správně fungovat. Pokud jí nebudeme přijímat dostatečné množství, riskujeme závažná onemocnění.
V čem je tedy vláknina prospěšná?
Především:
- zpomaluje vstřebávání živin
- vytvoří v těle prostředí vhodné pro probiotické bakterie
- snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak
- váže na sebe vodu, takže zvýší v těle svůj objem, čímž vytváří dříve pocit nasycení
- působí příznivě při zácpě a průjmu
- zlepšuje práci střev, takže snižuje rizika rakoviny tlustého střeva
Vlákniny jsou dva druhy, rozpustná a nerozpustná. Obě se vyskytují v potravě společně, ale každá v jiném množství. Oba tyto druhy jsou pro náš organizmus stejně důležité. Ideální denní příjem vlákniny je pro dospělého jedince 20 - 30 g, u dětí se to liší podle věku.
A v kterých potravinách jí najdeme nejvíce?
Nejvíce vlákniny obsahují luštěniny, ořechy, švestky, semínka a otruby.
Rozpustnou vlákninu obsahují hlavně luštěniny, fazole, sojové boby, žito, ječmen, semínka, jablka, banány, brokolice, mrkev, kořenová zelenina, brambory, pomeranče.
Nerozpustnou vlákninu najdeme v celozrnných pokrmech, v zelených fazolkách, květáku, cuketě, čočce, celeru, okurkách, rajčatech, v hnědé rýží, v mrkvi a v bramborách.
Protože na sebe vláknina váže vodu, je důležité přijímat dostatečné množství tekutin.
Vyvážená a pestrá strava, stejně jako kvalitní potraviny, je pro naše tělo to nejlepší. Dávejme si pozor na to co jíme, kolik toho jíme a každé jídlo bude pro nás potěšením.