Kuřecí tikka masala recept
Kuřecí tikka masala je exotické a pikantní kuřecí jídlo. Podáváme ho nejlépe s dušenou bílou rýží.
Ingredience receptu
- 5 stroužků česneku
- 1 1/2 lžičky cukru krupice
- 2 lžičky citronové šťávy
- 2 lžičky koriandru
- 3 lžičky mleté papriky
- 1/2 lžičky kurkumy
- kousek oloupaného a nakrájeného zázvoru
- 2 lžičky kmínu
- 1 hrnek řeckého jogurtu
- sůl
- mletý černý pepř
- 1/4 lžičky kajenského pepře
- 700 g vykostěných kuřecích stehen
- 1 větší cibule
- 3 lžíce másla
- 700 g oloupaných rajčat
- 2 lžíce nasekaného zeleného koriandru
- 1/4 hrnku smetany
- 1 1/2 lžičky koření garam masala
- 1 serrano paprička nakrájená na tenké plátky
Způsob přípravy
Kuřecí tikka masala je exotické a pikantní kuřecí jídlo. Podáváme ho nejlépe s dušenou bílou rýží. Česnek a zázvor společně s trochou vody rozmixujme v mixéru na pyré. Kmín a nasekaný koriandr krátce opečeme na malé pánvi, asi tak 3 minuty. V míse ušleháme 1/4 lžičky pepře, 1 lžičku soli, kajenský pepř, 1/4 lžičky kurkumy, 1/2 lžičky cukru, citronovou šťávu, 1 1/2 lžičky papriky, jogurt, 2 lžičky směsi kmínu s koriandrem a 2 lžíce pyré ze zázvoru a česneku. V této směsi obalíme kousky kuřete a v zakryté nádobě je uložíme do ledničky na 2 až 4 hodiny. V kastrole rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou cibuli a serrano papričku a restujeme asi 5 minut, až cibule změkne.
Přidáme kurkumu, papriku a zbytek směsi koriandru s kmínem a česnekového pyré. Za stálého míchání 3 minuty vše povaříme. Nyní přidáme 1,5 hrnku vody, oloupaná a nakrájená rajčata i se šťávou a zbývající lžičku cukru. Vše smícháme dohromady a zvolna dusíme asi 25 minut. Kuřecí maso vyndáme z ledničky, seškrábeme z něho zbytek marinády a jednotlivé kousky grilujeme na roštu v předehřátém grilu po každé straně asi tak 3 minuty. Do omáčky v kastrole přilijeme smetanu a směs koření garam masala a společně vše vaříme ještě 5 minut. Nyní do kastrolu přidáme kuřecí kousky a důkladně promícháme s omáčkou. Na talíři jídlo ozdobíme zelenou petrželkou.