Kynutá vánočka recept
Tradiční recept na sváteční pečivo, které je staré jako tato krásná tradice. Vyzkoušejte si letos tento osvědčený recept na kynutou vánočku.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 30 g droždí
- 2 vejce
- 80 g krupicového cukru
- 200 ml mléka
- 100 g másla
- 1 sáček vanilkového cukru
- špetku soli
- plátky mandlí na posypání
- rozinky naložené v rumu, kandované ovoce či ořechy
Způsob přípravy
V menší misce si zadělejte na kvásek a nechte ho přikrytý utěrkou odpočívat. Jakmile se na něm vytvoří hustá pěna, je kvásek připraven k dalšímu použití.
Ve velké misce smíchejte mouku, přidejte vanilkový cukr a špetku soli. Hotový kvásek nalijte do směsi, přilijte mléko, rozpuštěné máslo a dva žloutky. Těsto jemně míchejte vařečkou od středu a postupně do něj zapracujte všechnu mouku po bocích mísy. Pokud je hmota příliš tekutá dosypte ho moukou. Naopak pokud je příliš tuhá dolijte mléko.
Podle chuti do těsta vsypte rozinky namočené v rumu, kandované ovoce nebo nasekané ořechy. Nakonec hmotu zpracujte na válu a vraťte zpět do misky, kde bude těsto kynout na teplém místě. Po chvilce ho propíchejte jemně prsty a nechte znovu kynout.
Vykynuté těsto můžete dát do formy, nebo z něj uplést vánočku. Pečeme na 170 stupňů zhruba 50 min.