Zelený konopný chléb recept
Vyzkoušejte domácí chléb z konopné mouky, který je velice zdravý a jedinečný. Recept je celkem náročný a rozhodně není pro začátečníky, ale jednou se musí začít. Dbejte na to, aby droždí bylo čerstvé, to je základ.
(celý recept)
Ingredience receptu
- půlka droždí
- 100g konopné mouky
- 400g chlebové mouky
- 2 lžíce konopného oleje
- 2 lžičky soli
- 1 lžička cukru
- volitelné: dýňová semínka
- konopná semínka
- lněná semínka
- slunečnicová semínka
Způsob přípravy
Drožní rozdrobíme do mísy a přidáme vlažnou vodu, lžíci mouky a lžičku cukru. Necháme na teplém místě vykynout 5-6 hodin.
Do čisté mísy nasypeme mouky a do důlku uprostřed zapracujeme kvásek, přidáme olej a popřípadě semínka. Podle potřeby dolijeme vlažnou vodu.
Nemícháme zbytečně dlouho, aby těsto neztratilo bubliny. Těsto musí být vláčné a nesmí se příliš lepit. Těsto přikryjeme fólií a cvložíme přes noc do lednice. Ráno vyjmeme, vytvoříme chleba a necháme ještě hodinu na teplém místě kynout.
Troubu předehřejeme na 200 stupňů, chleba dáme na pečící papír, zhora nařízneme a vložíme na vyhřátý plech do trouby o teplotě 100 stupňů. Pečeme cca 25 minut dozlatova.