Francouzský nicoise salát s tuňákem recept
Tento skvělý jarní francouzský salát je elegantní kombinace tuňáku, brambor, vařeného vejce, oliv a zelených fazolek. Sardele jsou další klíčovou složkou, ale ne každému chutnají. Samozřejmě můžete na salát servírovat celé filety z ančoviček, jak se to tradičně dělají ve francii, nebo je můžete úplně vynechat.
(celý recept)
Ingredience receptu
- Salát:
- 54 dkg mladých brambor ve slupce
- 635 dkg čerstvé zelené fazolky
- 4 šálky zelených salátů (roztrhaný)
- 1 větší plechovka tuňáku
- 4 vařená vejce natvrdo (čtvrtky)
- 2/3 šálku solených černých oliv
- 10 až 12 cherry rajčat, nakrájíme na polovinu
- Zálivka:
- 1/2 šálku extra panenského olivového oleje
- 1/4 šálku červeného vínného octa
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 2 čerstvé stroužky česneku
- 3-4 sardelové filety
- sůl podle chuti
- Čerstvě mletý pepř podle chuti
Způsob přípravy
Nejprve dejte vařit brambory. Potom je opatrně vyjměte z vody, zchlaďte a poté je nakrájejte na polovinu. Vodu však nechte v hrnci; za pár okamžiků ji použijete k blanšírování zelených fazolek.
Zahřejte pánev na středně vysokém ohni s trochou olivového oleje, pak vložte nakrájené brambory do pánve řezem dolů a osmažíme je dokud brambory lehce nezhnědnou, poté je vyjměte z pánve a dejte do misky. Osolte a odložte stranou.
Vodu z brambor přiveďte opět k varu a přidejte zelené fazole. Blanšírujte dvě minuty. Fazolky sceďte do misky s ledovou vodou, abyste je šokovali a zabránili dalšímu vaření (zůstanou tak krásně zelené a neztratí vitamíny). Sceďte a osušte je papírovými ručníky a odložte stranou.
Na přípravu dresingu smíchejte olej, ocet, hořčici, česnek, ančovičky a nasekanou pažitku v mixéru nebo kuchyňském robotu. Zpracujte do hladka. Dochutíme solí a čerstvě mletým černým pepřem. (Ančovičky jsou slané, takže možná nebudete potřebovat příliš mnoho soli.)
Vložte zeleninu do misky. Přidejte dvě lžíce dresinku a pořádně promíchejte. Naservírujte zeleninu na čtyři servírovací talíře nebo jeden velký talíř. Polovinu brambor rovnoměrně rozložte tak, aby hnědá strana směřovala nahoru.
Zelené fazole, olivy a rajčata promíchejte s dostatečným množstvím zbylého dresinku, který je lehce obalí, a dejte je na salát.
Rozdělte tuňáka a umístěte jej do středu talířů. Uspořádejte vejce na tvrdo, poté ozdobte čerstvou petrželkou a podávejte.