Sůl nad zlato: Proč se bez soli v kuchyni neobejdete a kolik existuje druhů?

Adéla S.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Sůl dodává jídlu dobrou chuť, ale jak přesně funguje, odkud se bere, k čemu slouží a proč je jí téměř v každém receptu potřeba alespoň špetka? Vše se dozvíte v tomto článku - a navíc vám poradíme, jak sůl správně nakupovat, jak ji používat a jaká jsou řešení, když to s ní přeženete. Sůl je pro lidské tělo základní živinou, jednoduše řečeno, nemůžeme bez ní žít a to není všechno.

Odkud se sůl bere?

Lidé vyrábějí a používají sůl již po tisíciletí například v Číně již 6000 let před naším letopočtem! To znamená, že metody a zdroje jsou velmi rozmanité. Zjednodušeně řečeno veškerá sůl pochází z moře, ať už se jedná o současné vodní plochy nebo dávné oceány pohřbené před mnoha staletími. Některé druhy soli se přímo těží, ale většina soli, kterou jíme, se odpařuje z roztoků slané vody. Tímto roztokem může být mořská voda (z níž se vyrábí mořská sůl), nebo voda, která byla čerpána stroji pod zemí za účelem rozpuštění zásob soli. Způsob jakým se voda z roztoku odpařuje, ovlivňuje také kvalitu krystalů, tvar a minerálnost soli, která po ní zůstává. Jednotné granule vznikají rychlým odpařováním v uzavřených nádobách zvaných vakuové odparky, zatímco lehké duté vločky vznikají odpařováním na slunci nebo ohněm v otevřených nádobách.

Seznamte se s těmito šesti typy

1 / Stolní sůl

Je to typická sůl do solničky, která má tvar kostky, je zrnitá a dostatečně jemná, aby vám proklouzla mezi prsty. Ve České republice je často obohacena jódem (tzv. jodizovaná sůl), což je pozůstatek rozšířeného nedostatku ve stravě na počátku 20. století. Mnoho lidí si myslí, že jodidovaná sůl má kovovou pachuť, ale i když stolní sůl není jodidovaná, nedoporučujeme ji - je tak jemná, že jídlo lehce přesolí.

2 / Košer sůl

Své jméno získala podle toho, že se používá při košerování. Je široce dostupná, relativně levná a snadno uchopitelná a drtitelná, takže je dobrou univerzální kuchyňskou solí.


3 / Jemná mořská sůl

Ať už je hrubá nebo jemná, rafinovaná nebo nerafinovaná, průmyslově vyráběná nebo řemeslně zpracovaná, mořská sůl je to, co zůstane po odpaření mořské vody. Jemná mořská sůl je podle očekávání rozdrcena na písečnou strukturu. V obchodech s potravinami ji snadno najdete v krabičkách a na rozdíl od vločkové mořské soli se často vyrábí ve velkém, takže je o něco levnější.

3 / Vločková mořská sůl

Mořská sůl je náročná na výrobu a drahá na koupi. Existují vločkové soli, které se získávají z ložisek soli, nikoli přímo z moře. Ve všech případech platíte za texturu a chuť, takže jI používejte tam, kde jI můžete ocenit - ne ve slaném nálevu nebo ve vodě na těstoviny. Posypte jí grilovaný steak nebo čokoládové sušenky, než je dáte do trouby.

4 / Černá sůl

Tato sůl má velmi výraznou chuť. Má barvu, která je ve skutečnosti spíše červená než černá a vajíčkovou, sirnou vůni, která pochází ze sulfidu železa. Černá sůl zvýrazňuje sladké, kyselé a pikantní chutě a je základní složkou kořenící směsi chaat masala a citrusového osvěžení nimbu pani. Velmi často ji používají vegetariáni a vegani zejména díky její specifické vůni, která připomíná vejce.

5 / Himálajská růžová sůl

Většina této růžové soli pochází z pákistánského solného dolu Khewra. Žádné vědecké důkazy nepodporují marketingová tvrzení, že je zdravější nebo čistší, ale určitě je hezká! Andská růžová sůl má sice podobnou barvu, ale sbírá se z podzemních pramenů slané vody v Peru.

Malá špetka se hodí skoro na vše

Špetka soli - i tam, kde byste to nejméně čekali - zvýrazní chuť, prořízne bohatost a zmírní sladkost. A vlastně kolik soli je jedna špetka? Je to velmi individuální, ale obecně se pohybuje mezi ⅛-¼ lžičky.)

Vaše ranní smoothie
kopeček čokoládové zmrzliny
Chléb namazaný máslem
Palačinky s javorovým sirupem
S'mores
Plátky melounu, ananasu nebo manga
Kousky pomeranče a grapefruitu
Horká čokoláda
Jablečný mošt
Limonáda
koktejly, jako je Negronis, daiquiris a margarita.
Jakýkoli recept na pečení

Některá sůl je slanější

Rozdíly ve velikosti a tvaru mění hustotu krystalků soli v čajové lžičce. Čím hustší jsou, tím slanější je každá čajová lžička. Proto věnujte pozornost tomu, co se v receptu požaduje, protože ¼ lžičky jemné mořské soli bude mít na váš pokrm větší vliv než stejné množství obyčejné stolní soli.

Nejlepším řešením přesolení je prevence

Bohužel neexistuje žádné rychlé řešení přesolených jídel - můžete ředit vývar nebo zdvojnásobit množství přidáním dalších neochucených ingrediencí, ale ani jedno vám nepřinese očekávané výsledky. Místo toho je nejlepší zabránit tomu, abyste jídlo přesolili. V průběhu vaření klidně solte, ale mějte na paměti tyto rady:

Nedostatečně ochucený pokrm se řeší snáze než příliš ochucený.
Často ochutnávejte!!!
Přemýšlejte o tom, zda se pokrm bude redukovat a zahušťovat (jako při dušení nebo guláši) - v takovém případě bude jen slanější.
Zkontrolujte seznam ingrediencí, zda v něm nejsou uvedeny další zdroje slanosti, jako je miso, sója, krevetová pasta, parmazán nebo ančovičky - podle toho se držte se solením zpátky.

Dýňové brownies bez lepku

Dýňové brownies bez lepku


Brownies je dezertm na kterém si vytvoříte doživotní závislost.


Čočkový dhal

Čočkový dhal


Indický tradiční recept, který se skvěle hodí do podzimních dnů.


Cibulový závin

Cibulový závin


Slaný závin se skvěle hodí jako podzimní svačinka na podzimní toulky přírodou.


Slaný dort

Slaný dort


Vyzkoušejte náš skvělý recept na slaný dort.


Slaný koláč se slaninou a sýrem Gruyere

Slaný koláč se slaninou a sýrem Gruyere


Vyzkoušejte si doma připravit tento jednoduchý recept na slaný koláč.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Sůl nad zlato: Proč se bez soli v kuchyni neobejdete a kolik existuje druhů?, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: sůl, nad, zlato:, proč, bez, soli, kuchyni, neobejdete, kolik, existuje, druhů?.


×