Velikonoční beránek recept
Velikonoce se nezastavitelnou rychlostí blíží. Neodmyslitelně k nim patří i Velikonoční beránek. Zde najdete recept, jak ho jednoduše a chutně upéct! Protože, co si budeme povídat, velikonoční beránek je hightlightem křesťanských svátků nebo svátků jara, jak chcete, a tak je potřeba umět dobře recept na velikonočního beránka.
Velikonoční beránek může být vyšperkován například rozinkami, želatinou nebo kousky ovoce, které se dají dobře zapracovat do těsta. Někteří dokonce beránka polijí čokoládovou nebo jinou polevou. A proč zrovna velikonoční beránek? V bible je uvedená pečínka beránka jako obřadní pokrm na počest odchodu Židů z Egypta. I v minulosti se u nás pekl beránek jako šťavnatá masítá pečínka, ale s nástupem nedostatku a ústupem chovu skopového masa se velikonoční beránek nahradil dobrotou upečenou z těsta.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 250 g cukru krupice
- 320 g polohrubé mouky pšeničné
- 5 bílků
- 5 žloutků
- 2 vejce
- citronová šťáva + kůra
- tuk na vymazání formy
- moučkový cukr na ozdobu
Způsob přípravy
Smíchejte 2 celá vejce a žloutky s cukrem. Šlehejte až do husté nažloutlé pěny, poté přidejte i šťávu a kůru z citrónu. V druhé míse vyšleháme tuhý bílý sníh z bílku, který poté opatrně přimícháme do pěny z vajec a žloutků. Naposled přidáme i mouku a důkladně promícháme.
Formu na beránka si vymažeme máslem a vysypeme trochou mouky. Do takto připravené formy nalijeme těsto a formu uzavřeme jejím druhým dílem.
V předem předehřáté troubě pečeme na 190°C po dobu 35 minut. Můžeme do těsta zkusit zapíchnout špejli, zdali se těsto nelepí.
Beránka necháme dvě hodiny vychladnout, poté opatrně vyklopíme. Poprášíme moučkovým cukrem a můžeme ještě přelít polevou či jinak dozdobit. Dobrou chuť!