Arónie, šípky i jeřabiny: znáte podzimní zdroje vitamínu C?
S přicházejícím podzimem je kladen větší důraz na imunitu, protože viry díky nižším teplotám útočí více než v teplých obdobích roku. V případech onemocnění z nachlazení jako první často sáhneme po vitamínu C, který zvyšuje obranyschopnost organismu. K dostání je v lékárnách, ale tento užitečný vitamín obsahuje i pár podzimních plodů, které bychom neměli opomíjet.
Černá jeřabina čili arónie
Bobulky arónie vzhledem připomínají borůvky, chutí se ale liší. Arónii - temnoplodec nebo černé jeřabiny jak se jí přezdívá -, charakterizuje svíravá trpká až nahořklá chuť. Není to tedy bobulka, na níž byste si vyloženě smlsli, ale dají se z ní vyrobit produkty jako šťáva - džus, sirup, víno, čaje i marmelády.
Vitamínu C je ve 100 g arónie rovnou 21 mg. Plody arónie černé jsou vyzdvihovány nejen kvůli podpoře imunity, ale také díky antioxidačním účinkům a pozitivnímu vlivu na cévní soustavu organismu.
Bobulky se sbírají na konci léta a na podzim, a to většinou na zahrádkách, protože ve volné přírodě nerostou. Plody se dají sušit, macerovat, odšťavňovat, želírovat i nakládat.
Trnitá kráska růže šípková
Další rostlinou, která na podzim dokresluje malebnou přírodní scenérii, je růže šípková. Roste v nížinách i na horách a lidé ji často míjí bez většího povšimnutí. A to je chyba! Plody tohoto trnitého keře jsou po staletí považované za všelék, který dobře poslouží v době nemoci i jako prevence. Sto gramů šípkových plodů obsahuje 1000 mg vitamínu C, a to je mnohonásobně více než například u citronu!
Šípky jsou nejsilnějším rostlinným antioxidantem a velmi dobře fungují jako podpůrný prostředek při chřipkových onemocněních a nemocech z nachlazení. Z šípků se připravuje nejen skvělá omáčka ke zvěřině, ale také marmelády, maceráty i výtečné čaje.
Oranžový korálek jeřabina
Strom plný sladkých bobulek – to je jeřáb ptačí, kterému se lidově přezdívá jeřabina. I podzimní plody této rostliny jsou díky vysokému obsahu vitamínu C velmi účinným prostředkem v boji proti nachlazení a chřipce. Jeřabiny lze podobně jako arónie odšťavňovat, zavařovat a výtečná je z nich například omáčka k masu.
Plody stačí nasypat do pekáčku, zasypat cukrem a při 200°C nechat péct. Jeřabiny změknou a pustí šťávu, která se promísí s rozpuštěným cukrem. Sladko-kyselá omáčka je výtečná především ke zvěřině, chutnat ale bude i k jiným druhům mas.

Chutný čaj z černé jeřabiny
Z áronie neboli černé jeřabiny lze připravit chutný a vitamíny nabitý čaj.

Šípková omáčka
Omáčka uvařená z šípků je jako dělaná ke zvěřině. Sladko - kyselá chuť maso krásně doplní.

Bezinkový likér
Take bezinky jsou napěchované vitamínem C, a když je naložíte do alkoholu, vznikne velmi chutný likér.