Treska s černou čočkou recept
Čočka beluga nebo také černá čočka obsahuje velké množství bílkovin, dokonce dvakrát vyšší než má tofu, a také spoustou vlákniny. Její příprava je snadná a v kombinaci s rybou chutná prostě výtečně.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 150 g čočky Beluga
- 2 filety z tresky
- 300 ml vývaru (nebo bujonovou kostku)
- 2 - 3 rajčata
- 2 lžíce citronové šťávy
- 3 - 4 lžíce olivového oleje
- 50 g nesolených pistácií
- 1 - 2 lžíce strouhanky
- kůra z ½ citronu
- sůl
- pepř
Způsob přípravy
Čočku nasypeme do cedníku a pod tekoucí studenou vodou ji propláchneme. Necháme okapat, vložíme do hrnce, zalijeme ji vývarem a vaříme asi 15 - 20 minut.
Rajčata umyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kostičky. Asi 2 minuty před koncem doby vaření čočky je přidáme prohřát k luštěnině.
Nyní si připravíme posyp na rybu. Pistácie vyloupeme a rozmixujeme v mixéru nebo robotu společně s olivovým olejem, strouhankou a nastrouhanou kůrou z citronu.
Rybu umyjeme, osušíme, osolíme a lehce opepříme. Vložíme ji do na plech vyložený pečícím papírem a posypeme pistáciovou strouhankou, kterou rukou k masu lehce přitlačíme, aby se nepadala kolem.
Troubu předehřejeme na 180°C a rybu pečeme 15 - 20 minut.
V mezičase dochutíme čočku citronovou šťávou a pokud bude třeba, tak i solí. Hotovou rybu podáváme společně s čočkou.