Jednoduchá rybízová marmeláda recept
Jednoduchá rybízová marmeláda je pikantní a zároveň sladká. Jako dělaná na promazávání dortů nebo lineckého cukroví.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 2 kg rybízu bez stopek
- 120 g cukru krupice
Způsob přípravy
Rybíz omyjeme a zbavíme stopek. Ve velkém kastrole ho pak zvolna rozváříme. Občas kuličky rybízu rozmačkáme a hlavně stále mícháme, aby se nepřipálil. Mezitím si připravímei čisté skleničky na marmeládu s víčky.
Asi po půl hodině kastrol odstavíme z plotny a rybíz propasírujeme přes cedník. Propasírovanou hmotu vrátíme zpátky na plotnu a přivedeme znovu k varu. Pak postupně za stálého míchání přidáváme cukr.
Marmeláda trochu změní barvu a začne houstnout. Po dosažení požadované hustoty hrnec s marmeládou odstavíme z plotny. Marmeládou naplníme připravené skleničky, zavíčkujeme je a postavíme dnem vzhůru.
Marmeládu uskladníme v suchu a chladnu.