Svařené víno recept
Svařené víno je nápoj hodící se na zimu. Je to tradice, kterou si můžete uvařit i doma. Vyrábí se z červeného nebo bílého vína s trochou koření.
Červené víno
Červené víno je nejčastěji používané víno na svařák. Je sladké a má silné ovocné tóny. Pěstovalo se již v dávných dobách, jeho počátky sahají několik tisíc let zpět. Pochází z červených hroznů, které se macerují ve slupkách. Ty vypouští antokyany, které víno zabarví do červena.
Vinné hrozny jsou vylisovány a poté se macerují několik dní a poté víno dozrává v dubových sudech z francouzského dubu. Někdy bývají po koňaku či sherry, tak, aby víno získalo to správné aroma a chuť. Jeho pití je zdraví prospěšné, je dobré na trávení a má antibiotické vlastnosti.
Pije se ze sklenice tulipánového tvaru za pokojové teploty. Před pitím by se měla sklenice ohřát v ruce a nasát aroma, tak aby vynikl buket a ovocné tóny, které jsou ve víně obsaženy. Víno se vyrábí za pomocí vinných kvasinek, které způsobují proces kvašení.
Existuje mnoho odrůd kvalitního červeného vína. Jedny z nejoblíbenějších je Merlot, Cabernet Sauvignon nebo třeba Rulandské modré. Červené víno se hodí k masu, dezertům či omáčkám.
Bílé víno
Bílé víno je lehčí než červené, hodí se těstovinám, salátům a také k rybám. Je dobré pro zdraví a dělí se na suché, polosladké a sladké. Bílé víno se pije obzvláště v letních měsících, hodí se na přípravu vinného střiku s vodou a ledem.
Je dobré k archivaci, mělo by být skladováno na suchém chladném místě. Nejznámější odrůdy jsou chardonnay, ryzlink rýnský, veltlínské zelené, rulandské šedé, rulandské bílé, pálava a sauvignon. Bílé víno je skvělé jako dárek. Vína mají různá aromata, citrusová, květinové, ovocné či vanilkové.
U nás se pěstuje víno většinou na Moravě v Mikulovské oblasti. Rostou tam vinice plné hroznů, které zrají na slunci různých odrůd. Víno se vyrábí z hroznů, které jsou lisovány a následně vykvašena šťáva.
Růžové víno
Růžové víno je příjemné letní víno, které zraje v sudech. Má ovocné aroma a mnoho různých barev. Od lososové, přes oranžovou, až po růžovou. Příjemné je také světle růžové. Hodí se do letních drinků, které jsou doplněny ledem, případně i citronem nebo mátou. Můžete si do něj hodit i jahodu nebo třešeň na ozdobu.
I z růžového vína je dobré svařené víno. Je méně sladké, proto je dobré přidat víc cukru. Uvařte si také punč, který doplníte džusem a přidáte ovoce, aby byl zajímavější. Nejlepší na přípravu svařeného vína je červené víno, díky svému bohatému aroma. Svařák z bílého či růžového vína je lehký a kyselejší. Můžete použít i zázvor, pro štiplavější chuť.
Příprava svařeného vína
Svařené víno by mělo pěkně vonět ovocem, připravte si jej s džusem, ovocem. K ochucení slouží také ovocný čaj s různými příchutěmi. Dobře chutná svařené víno s bezinkovým džusem nebo lesními plody či malinami. Do svařáku můžete přidat i rum, pro lepší chuť.
Tradiční původní recept je také s karamelem. Stačí jenom 200 g cukru, který rozpustíte na pánvi a přidáte trochu vody, aby se nepřipaloval a byl tekutý. Následně zalijete červeným vínem a přidáte koření. Většinou se přidává skořice, hřebíček a badyán. Do některých receptů patří také bobkový list, tymián nebo koriandr. Také muškátový květ, případně rozinky.
Svařené víno recept
Výroba svařeného vína je velmi jednoduchá. Stačí jen krátce povařit, tak, aby se nevypařil alkohol. Do vína můžete přidat med, karamel nebo také různé druhy ovoce. Jablka, pomeranč, citrony nebo i višně či grep.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 l vína
- 2 skořicové tyčinky
- 10 hřebíčků
- 2 badyány
- lžička citronové kůry
- lžička pomerančové kůry
- 100 g cukru
- plátek citronu
Způsob přípravy
Víno nalijte do hrnce a přidejte koření i kůru. Krátce svařte, tak aby se víno dlouho nevařilo.
Nalijte víno do skleničky, spolu s trochou koření, kterou dozdobíte plátkem citronu.