Domácí bezová marmeláda recept
Otrhejte zralé bobule černého bezu a uvařte si lahodný domácí džem se spoustou vitamínů. Marmeládu můžete vylepšit ještě kapkou rumu.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 0,5 Kg zralých černých bobulí bezu,
- 0,5 Kg jablek
- 1 lžíce kyseliny citronové,
- 3 lžíce medu
- 1 lžička rumu,
- 5 g pektinu,
- 1 skořicová kůra
Způsob přípravy
Z bezových bobulí odstraníme stopky a bez omyjeme. Jablka oloupeme a nastrouháme.
Do hrnce vložíme bez a podlijeme vodou, za stálého míchání přivedeme k varu a 5 minut vaříme. Potom přidáme nastrouhaná jablka, pektin a skořici. Vaříme dalších 10 minut. Během vaření sundaváme lžící pěnu, která vznikla.
Odstavíme z plotny, vyndáme skořici a směs rozmixujeme tyčovým mixérem. Dochutíme medem a kyselinou citronovou a můžeme přidat i lžičku rumu.
Plníme do vymytých zavařovacích sklenic a sterilujeme při teplotě 80 stupňů po dobu 20 minut.