Polévka z mrkve a sladkých brambor recept
Polévka z mrkve a sladkých brambor se podává před hlavním jídlem, ale s pečivem nebo krutony může klidně lehké jídlo úplně nahradit. Je pikantní a má lehce exotickou chuť.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 6 šálků kuřecího vývaru
- 600 g sladkých brambor
- 2 lžíce olivového oleje
- 500 g mrkve
- 300 g cizrny
- 1/4 lžičky chilli koření
- 2 stroužky česneku
- 1 velká hnědá cibule
- 1 lžička koriandru
- sůl
- 2 lžičky mletého kmínu
- šťávu z 1/2 citronu
- chlebové krutony
Způsob přípravy
Polévka z mrkve a sladkých brambor se podává před hlavním jídlem, ale s pečivem nebo krutony může klidně lehké jídlo úplně nahradit. Je pikantní a má lehce exotickou chuť. V hrnci na oleji restujeme za stálého míchání asi 3 minuty utřený česnek a nadrobno pokrájenou cibuli. Pak do pánve přidáme koriandr, chilli a kmín, po další minutě přidáme oloupané a na kostky nakrájené brambory, cizrnu a mrkev pokrájenou na kolečka.
Vše osmahneme a po 5 minutách zalijeme vývarem. Pak polévku přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni přibližně půl hodiny. Když je všechna zelenina měkká, rozmixujeme ji v polévce na hladký krém. Přidáme citronovou šťávu, polévku podle chuti osolíme a opepříme. Na talíři přidáme do polévky pár opečených chlebových krutonů a podáváme horké.