Pařížské rohlíčky recept

Redakce Jídlo.cz

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Doba vaření90 minPočet porcí8 porcí

Pařížské rohlíčky jsou známé pod nejrůznějšími podobami i názvy. Znát je můžete také pod názvem Škaredé rohlíčky nebo Lanškrounské dortíky. Těšit se z nich mohou také lidé, kteří dodržují bezlepkovou dietu, protože neobsahují mouku. Ze stolu však většinou zmizí jako první.

Pařížské rohlíčky – zákusek nejen na Vánoce

Pařížské rohlíčky se neobjevují pouze na vánočním stole. Můžeme je najít také v podobě výslužky na svatbách, jako občerstvení na narozeninových oslavách, o velikonocích, nebo třeba jen jako skvělý zákusek v oblíbené cukrárně. Pokud však plánujete udělat tyto rohlíčky na vánoční stůl a potřebujete, aby nějakou dobu vydrželi, je nutné připravit krém s obsahem másla a uchovat v chladu, nejlépe někde, kde nezmizí v žaludcích mlsných členů rodiny. 

Proč právě pařížské rohlíčky?

Název nejspíš poukazuje na krém, který se používá jako náplň do rohlíčků. Možná právě pařížské rohlíčky mohou za první dochovaný prvorepublikový recept na pařížský dort. Přesné historické údaje však nejsou známy, protože se toho o těchto skvělých zákuscích moc nedochovalo.

Pro drobnou inspiraci nabízíme univerzální recept na krém do vánočního cukroví.

Budeme potřebovat:
0,5 litru šlehačky, 150 gramů cukru, 5 lžic kakaa, 200 gramů hořké čokolády, 250 gramů změklého másla.

- Za stálého míchání přivedeme šlehačku, cukr a kakao k bodu varu. Chvilku vaříme a pak přidáme čokoládu nalámanou na menší kousky. Jakmile se rozpustí, přidáme máslo. Po chvilce odstavíme a necháme vychladnout.
- Vychladlý krém pak vložíme do lednice a necháme ztuhnout do druhého dne. Druhý den lehce ručně prošleháme a můžeme použít na dort, nebo jako náplň do cukroví. 

I přes to, že si příprava těchto lahodných pařížských rohlíčků vyžaduje poměrně více práce, než u většiny cukroví, výsledek určitě stojí za to. Jen se doporučuje udělat větší množství, protože se po nich zapráší ještě daleko dřív, než se stačíte otočit.

Díky svému všestrannému využití můžete toto skvělé cukrový použít jako občerstvení při různých rodinných oslavách, nebo party. Hosté jistě ocení tuhle křehkou a voňavou dobrotu.
(celý recept)

Ingredience receptu

  • 260 g cukru
  • 100 g vlašských ořechů
  • 100 g vaječných bílků
  • 30–35 g mandlové mouky
  • 300 g 33% smetany ke šlehání
  • 120 g kvalitní hořké čokolády


Způsob přípravy

Na korpusy si nejprve připravíme těsto. Začneme tím, že všechny suroviny společně rozmixujeme tak, aby nám vytvořily hladkou konzistenci. Hotové těsto pak v přikryté misce necháme stát v lednici do druhého dne.

Druhý den vložíme těsto do cukrářského sáčku, ve kterém jsme si připravili špičku o velikosti 9–10 mm.

Vyložíme plech pečícím papírem a pomocí sáčků tvoříme rohlíčky. Měly by mít dostatečný odstup, protože v průběhu pečení ještě lehce nabydou na objemu. Necháme zaschnout po dobu asi 20–30 minut.

Vložíme do předehřáté trouby na 190 °C asi na pět minut a poté zvyšte troubu na 220 °C na asi dalších 5–8 minut.

Rohlíčky necháme dostatečně vychladnout a následně opatrně sloupneme z pečícího papíru.

Na začátku přípravy krému zahřejeme polovinu smetany ke šlehání na mírném ohni a nalijeme na hořkou čokoládu. Necháme chvilku stát a následně tyčovým mixérem důkladně promixujeme. Přidáme zbytek smetany ke šlehání a znovu vezmeme mixérem. Na hladinu položíme potravinářskou fólii a vložíme vychladit do lednice alespoň na 8 hodin.

Pořádně vyšleháme v krém a pomocí cukrářského sáčku stříkáme na předem upečené korpusy. Vložíme znovu do lednice k vychlazení.

Hotové rohlíčky máčíme v rozpuštěné hořké čokoládě. Můžeme je před tím vložit na pár minut do mrazáku, aby lépe přilnula čokoláda a rychleji ztuhla.


Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Pařížské rohlíčky recept, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Další recepty na Pařížské rohlíčky.
Nebo hledejte podobné podle části názvu pařížské rohlíčky .
Hledat podobné recepty na internetu jako Pařížské rohlíčky


×