Tipy na oběd v červenci 2020…
Máme tady vrchol léta, horké dny přejí lehkým a zdravým jídlům. V červenci nastává konečně čas sklizně, to nahrává přípravě jídla z čerstvých surovin. Přinášíme několik tipů co si letošní sezonu nesmíte nechat ujít.
Svěží příloha k masu
Maso se dlouho tráví a proto je dobré nezatěžovat organismus těžkými přílohami. Vynechte pečivo a knedlíky, místo toho volte svěží saláty a zeleninu. Zelenina zároveň obsahuje mnoho vlákniny a podporuje trávení. Připravte si svěží letní salát z čerstvých surovin přímo ze zahrádky. Konečně nastala sezona čerstvého hrášku a zelených fazolek. Orestujte si tyto skvělé suroviny na másle. Podávejte s pepřovou nebo rokfórovou omáčkou.
Cuketa na všechny způsoby
Na záhoncích se zazelenají také cukety. Jezte je, dokud jsou křehké a mladé. Nebojte se ochutnat ani jejich květy, skvělé jsou smažené v těstíčku podobně jako kosmatice nebo plněné sýrovou směsí. Jako přílohu si dejte pečené mladé cibulky, které stále ještě neztratily nic ze své výrazné chuti.
Studené polévky
Asi nejznámější studenou polévkou je gazpacho, krém z rajčat a paprik dochucený limetkou, který známe ze Španělska. Úžasně svěží je i bulharská polévka tarator, která použitými surovinami připomíná rozředěné tzatziki. Stačí pár surovin a zhruba 5 minut a výsledkem je vážně velká dobrota, kterou doporučujeme vyzkoušet! Nemůžeme zapomenout ani na sladké ovocné polévky, které v létě můžete servírovat jako netradiční dezert.
Čerstvé ryby
Ať už sami rybaříte nebo ne dopřejte si v létě čerstvou rybu. Možností jak si ji připravit je opravdu hodně například ryba v papilotě s letními bylinkami, zeleninou a bílým vínem. Takto připravená ryba je velmi delikátní a dalo by se říci, že toto je nejlepší co s čerstvou rybou můžete udělat.

Teriyaki tofu s brokolicí
Křupavé, svěží a vydatné jídlo v jemné omáčce. Perfektní veganská a bezlepková večeře plná vitamínů.

Šunka s hráškem, mátou a estragonem
Šunka s hráškem, mátou a estragonem je lehký jarní salát, na který můžete použít zbylou vařenou šunku.

Salát s klíčky, ananasem a koriandrem
Tento jednoduchý a osvěžující letní salát z naklíčených mungo fazolek a černé čočky vám dodá potřebnou dávku energie.

Těstoviny s chřestem, lososem a fazolkami
Těstoviny s chřestem, lososem a fazolkami je rychlý těstovinový salát k obědu či k večeři.

Poke bowl s lososem
Na Havaji slovo „poke“ znamená „sekat na kousky“, což odkazuje k hlavní úpravě pokrmu.

Gazpacho - studená zeleninová polévka
Gazpacho - studená zeleninová polévka původem ze Španělska je osvěžující, sytá a zdravá.

Smažený květák po francouzsku
Smažený květák po francouzsku je trochu jiný než ten, co všichni známe.

Pečený losos s hráškem, bramborami a slaninou
Pečený losos s hráškem, bramborami a slaninou je zdravý letní oběd nebo večeře.

Plněná cuketa
Plněná cuketa chutná báječně. Podává se nejlépe horká a jako přílohu můžeme ještě přidat čerstvé pečivo.