Tipy na zavařeniny a šťávy z malin podle Anuše Kejřové...
Doba sklizně nastala a dnes se dozvíte pár stradičních tipů od guru prvorepublikové kuchyně Anuše Kejřové. Jak zpracovat letošní úrodu do lahodných zavařenin a svěžích drinků plných letního ovoce…
Malinový rosol
Chceme-li míti šťávy barvy pěkně karmínové, musíme maliny tlačiti přes mušelín v rukou. (Aby nám šťáva nezbarvila ruce, umyjeme si je octem a neutíráme jich, necháme je pouze oschnouti.) Na 1 kg promačkaných malin dáme 1 kg kusového tlučeného cukru na prudký oheň svařiti na velkou bublinu, pak tam vlijeme 1 kg malinové šťávy a necháme jen několik varů přejíti. Když se nám kapka šťávy, kterou jsme káply na talíř, neroztéká, je dosti.
Při úpravě rosolu, zavařenin a šťáv, musíme dbáti následujících pravidel:
- Ovoce musí býti vždy dobře očištěno a zbaveno nahnilých neb poškozených částí; k přípravě těchto používáme vždy čistých, nových hliněných neb porcelánových nádob.
- Výborně se k tomu hodí ohnivzdorná kamenina značky Diamant.
- K protlačování ovoce použijeme vždy žíněného síta a na některé druhy ovoce, jako maliny, jahody, ostružiny, rybíz, borůvky, upotřebíme k protlačování mušelínu.
- Plechových nádob smaltovaných neb hliníkových k zavařování nepoužijeme, neboť zčernají a dávají zavařeninám různé příchuti.
- Vařečky na míchání musí býti vždy nové
- Upravujeme-li ovocné rosoly, tu béřeme vždy velkou nádobu, abychom rosol brzy do varu přivedly, proto vždy vařme jen menší množství na větším rendlíku, pak máme rosol krásných barev a tuhý.
Malinová šťáva
Vaříme 1 kg cukru na malou perlu, hodíme tam 1 kg šťavnatých, dobře vyzrálých malin a necháme asi 5 minut povařiti. Pak je odstavíme z varu, necháme na teplém místě asi čtvrt hodiny státi, přecedíme přes mušelín, nalijeme do lahví a teprve úplně vychladlé zazátkujeme a na chladném místě uschováme.
Mnoho-li vymačkáme přes mušelín šťávy, tolik dáme tlučeného cukru, necháme prudce var přejíti a ihned odstavíme, vlažné do lahví nalijeme a studené pevně zazátkujeme.
Malinová marmeláda
Na kilogram protlačených malin béřeme 1/2-3/4 kg tlučeného, kusového, neb totéž množství krystalového cukru.
Protlačené maliny dáme do kamenného hrnce neb rendlíku chvíli povařiti, pak přidáme k nim cukr a vaříme je do zhoustnutí.
Teplou marmeládou plníme čisté, připravené sklenice a vychladlé povážeme dobře pergamenovým papírem.
Aby se nám zavařeniny nekazily, namáčíme připravený pergamenový papír k povázání sklenic určený v roztoku kyseliny benzoové neb salicilové tímto způsobem:
Dáme do půl litru vřící vody kávovou lžičku kyseliny salicilové neb benzoové rozpustiti. Ve vlažném roztoku pak pergamenový papír namáčíme a jím láhve ovážeme.

Malinovo - třešňová sněhová roláda
Malinovo - třešňová sněhová roláda je lehoučký moučník, který se rozplývá na jazyku.

Galettes s rebarborou a malinami
Galettes s rebarborou a malinami jsou skvělé ovocné koláče, které chutnají trochu jako linecké.

Tvarohový koláč s malinami a bílou čokoládou
Vydatný a krémový tvarohový koláč, pečený dohromady s malinami a pokrytý čokoládovými kolečky, což z něj dělá ideální párty dezert.

Malinový raw dort
Nepečený oříškovo malinový dort je za chvilku hotový a potěší lahodnou chutí čerstvého ovoce.

Limonáda z malin a borůvek
Limonáda z malin a borůvek je voňavý letní nápoj. Je to úžasné osvěžení pro parné dny a podáváme ho dobře vychlazený, ozdobený plátky citronu.

Malinové vepřové medailonky
Malinové vepřové medailonky jsou neodolatelné svou jemnou chutí. Jsou přitažlivé i tím, jak snadno je připraví i naprostý kuchař-amatér.