Top večeře pro měsíc leden, které zahřejí i zasytí
V létě jsou na jídelníčku populární zejména jídla lehčí, která organismus spíše ochlazují. Naopak v zimě vyhledáváme pokrmy hutné, jenž dodají energii a tělo zevnitř pěkně prohřejí. Přinášíme vám tipy na recepty, které se hodí pro zimní období. Bonusem je jejich nízká cena a rychlá příprava.
Polévka je grunt
V dřívějších dobách tvořila polévka základ jídelníčku a dnes se na tento chod občas trochu zapomíná. Zejména v zimě přináší polévky našemu organismu bonusy, proto by byla škoda je opomíjet. Pro chladná období roku se skvěle hodí vývary z masa, které dodají tělu energii a pokud jsou pomalu uvařené, tak mají na organismus i léčivé účinky.
Praktická je zejména příprava vývaru v pomalém hrnci, který za vás hlídá teplotu a práci odvede klidně přes noc nebo i v době, kdy jste v zaměstnání. I v běžném hrnci můžeme uvařit poctivý vývar a polévku nechat "táhnout" na plotně při mírné teplotě několik hodin.
Kromě masových polévek jsou oblíbené také zeleninové. Co taková poctivá zelňačka? I ta se pro zimní období velmi dobře hodí. Uvařená je za půl hodiny a za pár korun spolehlivě zasytí i velkou rodinu. Pro zimní vaření se hodí též sladké brambory - batáty, mrkev, červená řepa, dýně či růžičková kapusta.
Luštěniny
Jsou bohaté na bílkoviny a dle tradiční čínské medicíny organismus zevnitř zahřívají. Fazole, hrách i různé varianty čočky se dají chutně upravit a přidat do pokrmů. Večer není vhodné, aby luštěniny tvořily hlavní složku jídla, můžeme však jimi ozvláštnit polévky, nebo je použít jako doplněk k masu či k výrobě pomazánek.
Pro rychlou večeři se skvěle hodí například červená čočka, kterou není třeba předem namáčet a doba jejího varu je přibližně 20 minut. Čočku lze kombinovat i s těstovinami a lehce podušenou zeleninou – například řapíkatým celerem či paprikami. Cibuli orestujeme na olivovém oleji, přidáme nakrájenou zeleninu a podusíme ji. Do základu přimícháme uvařenou čočku, těstoviny a směs ochutíme kari kořením, trochou protlaku, solí a pepřem. Hotový pokrm zasypeme čerstvým sýrem a můžeme podávat.
Ryby
Také vodní tvorové jako jsou ryby mají na organismus zahřívací efekt, proto se hodí i pro zimní období. Ryby můžeme dusit, péct i grilovat. V kombinaci s kari kořením, česnekem, chilli, rozmarýnem nebo zázvorem vytvoříte ideální zimní pokrm.
Večeře připravená z lososa, který má velmi chutné maso, určitě potěší. Rybu lze na hodinu naložit do marinády z oleje, strouhaného zázvoru a citronové šťávy. Kdo spěchá, může marinování vynechat a rybu před pečením směsí pouze potřít, osolit a ihned tepelně upravit v troubě nebo na pánvi. I takto připravený losos bude dobře chutnat. Rybu podáváme s přílohou v podobě podušené zeleniny. Brambory nebo rýže se pro večerní dobu příliš nehodí.
Drůbež
I pokrmy z opeřenců naše tělo zevnitř zahřejí a opět platí, že je vhodné maso dochucovat kořením typu kari, chilli, rozmarýn, česnek, zázvor, pepř, ale také skořice či pažitka.
Drůbeží je v kuchyni populární kvůli nízkému obsahu tuku a rychlé přípravě. Maso lze použít jako hlavní složku jídla nebo ji přidat například do pomazánek či do sendvičů. Maso stačí orestovat na cibulce nebo uvařit v páře, celozrnný toast potřít trochou majonézy doplněnou o kari koření, přidat maso, orestovanou červenou papriku a večeře se může podávat.

Zelná polévka
Zelí bylo tradiční zimní zeleninou nejen díky delší trvanlivosti, ale také kvůli obsahu vitamínů.

Kari kuře v kokosovém mléce
Koření kari obsahuje kurkumu, která sice v kuchyni všechno zažlutí, ale pro organismus je velmi prospěšná díky protivirovým účinkům.

Losos se zázvorem a medem
Ryba má krásně barevné maso a skvělou chuť. Zázvor dodá pokrmu ostrost a med sladkost. Vyzkoušejte!

Zapečené batáty
Sladké brambory batáty jsou občas označované jako superpotravina a super doopravdy jsou. Ať už je připravíte zapečené, plněné nebo jako hranolky.

Krůtí sendviče
Sendviče s masem jsou rychlý snack a směle mohou suplovat i hlavní jídlo. Snadno se přepravují, takže si na nich můžete pochutnat i na cestách nebo v práci.