Kukuřičné špecle zapečené se sýrem a cibulí recept
Kukuřičné špecle zapečené se sýrem a cibulí mohou klidně jíst i lidé, co mají problémy s lepkem. Díky kukuřičné mouce a kukuřičné krupici je totiž toto jídlo bezlepkové.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 50 g kukuřičné krupice
- 200 g kukuřičné mouky
- 1 cibule
- 200 g tvrdého sýra (např. ementál)
- 3 vejce
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- slanina - nemusí být
- špetka soli
- rostlinný olej
Způsob přípravy
Troubu si předehřejeme na 200 stupňů. Mouku, krupici, vejce, sůl a olivový olej smícháme a uhněteme řidší těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme v pokojové teplotě hodinu stát, aby mohla krupice nabobtnat.
Po této době přivedeme ve velkém hrnci k varu osolenou vodu. Lisem na špecle nebo přes příhodný cedník promačkáváme postupně těsto do vroucí vody, hned jak špecle přejdou varem, děrovanou naběračkou je vytáhneme a necháme okapat.
V pánvi na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a chceme-li, i slaninu. Zapékací mísu vymažeme olejem a postupně do ní vrstvíme špecle, cibuli se slaninou a nastrouhaný sýr.
V předehřáté troubě špecle pečeme asi 15 minut. Podáváme horké a třeba se zeleninovým salátem