Trdelník staročeský recept
Vzhledem připomíná velkou kremroli a trdelník se již několik let těší velké oblibě. Kynuté těsto navinuté na válec je hitem téměř každé městské slavnosti nebo pouti a tuhle lahůdku si můžeme snadno připravit i doma. A mnohem levněji.
Ingredience receptu
- Na těsto:
- 280 g hladké mouky
- 35 g másla
- 35 g sádla
- 150 ml mléka
- 15 g cukru krupice
- 13 g čerstvých kvasnic
- 3 vaječné žloutky
- špetka soli
- Na posyp:
- 200 g cukru krupice
- 1 lžička mleté skořice
- 1 balení vanilkového cukru
Způsob přípravy
Do mísy rozdrobíme kvasnice, přidáme lžičku cukru a umícháme kašičku. K ní přilijeme vlažné mléko, promícháme, mísu zakryjeme a směsm necháme 10 minut odpočinout, než vzejde kvásek.
V jiné míse vyšleháme změklé máslo a sádlo spolu se třemi žloutky, přidáme mouku, zbylý cukr a promícháme. Do těsta zapracujeme kvásek, mísu zakryjeme a necháme těsto 45 minut kynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na 4 stejné díly a z každého rukama vyválíme asi metr dlouhý váleček. Hada z těsta namotáme na válec a konce založíme, aby se při pečení nevymotaly. Trdelník lehce poválíme po podložce, aby se těsto spojilo.
Takto připravené těsto potřeme rozpuštěným máslem, necháme další čtvrt hodinu kynout a pak pečeme v troubě předehřáté na 200°C, 20 - 25 minut. Během doby pečení trdelník asi dvakrát pootočíme, aby se rovnoměrně propékal a jednou potřeme máslem.
Když je dílko upečeno, znovu potřeme z trouby vytažený trdelník máslem a obalíme ho ve směsi cukru a skořice. Moučník vytáhneme z válce a můžeme podávat.