Trdelník staročeský recept

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Doba vaření105 minPočet porcí4 porce

Vzhledem připomíná velkou kremroli a trdelník se již několik let těší velké oblibě. Kynuté těsto navinuté na válec je hitem téměř každé městské slavnosti nebo pouti a tuhle lahůdku si můžeme snadno připravit i doma. A mnohem levněji.
(celý recept)

Ingredience receptu

  • Na těsto:
  • 280 g hladké mouky
  • 35 g másla
  • 35 g sádla
  • 150 ml mléka
  • 15 g cukru krupice
  • 13 g čerstvých kvasnic
  • 3 vaječné žloutky
  • špetka soli
  • Na posyp:
  • 200 g cukru krupice
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 balení vanilkového cukru


Způsob přípravy

Do mísy rozdrobíme kvasnice, přidáme lžičku cukru a umícháme kašičku. K ní přilijeme vlažné mléko, promícháme, mísu zakryjeme a směsm necháme 10 minut odpočinout, než vzejde kvásek.

V jiné míse vyšleháme změklé máslo a sádlo spolu se třemi žloutky, přidáme mouku, zbylý cukr a promícháme. Do těsta zapracujeme kvásek, mísu zakryjeme a necháme těsto 45 minut kynout.

Vykynuté těsto rozdělíme na 4 stejné díly a z každého rukama vyválíme asi metr dlouhý váleček. Hada z těsta namotáme na válec a konce založíme, aby se při pečení nevymotaly. Trdelník lehce poválíme po podložce, aby se těsto spojilo.

Takto připravené těsto potřeme rozpuštěným máslem, necháme další čtvrt hodinu kynout a pak pečeme v troubě předehřáté na 200°C, 20 - 25 minut. Během doby pečení trdelník asi dvakrát pootočíme, aby se rovnoměrně propékal a jednou potřeme máslem.

Když je dílko upečeno, znovu potřeme z trouby vytažený trdelník máslem a obalíme ho ve směsi cukru a skořice. Moučník vytáhneme z válce a můžeme podávat.


Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Trdelník staročeský recept, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Další recepty na Trdelník staročeský.
Nebo hledejte podobné podle části názvu trdelník staročeský .
Hledat podobné recepty na internetu jako Trdelník staročeský


×