Bezlepkový chleba recept
Recept na bezlepkový chleba se slunečnicovými semínky je velmi snadný. Díky vařeným bramborám má trochu netradiční, ale zajímavou chuť a je krásně vláčný. Kromě slunečnicových semen můžeme použít i semínka jiná, například lněná.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 500 g bezlepkové mouky Mantler
- 200 g vařených brambor
- 450 ml vlažné vody
- 40 g droždí
- 1 lžička cukru
- 1 lžíce soli
- 40 g slunečnicových semen
- 2 lžíce rostlinného oleje
Způsob přípravy
Do 150 ml vlažné vody rozdrobíme droždí, přidáme cukr a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Formu na chleba vymažeme rostlinným olejem. Brambory, uvařené nejlépe den předem, oloupeme a prolisujeme. Troubu si předehřejeme na 200 stupňů.
V míse smícháme brambory s moukou, zbytkem vody, solí a kváskem a uhněteme hladké těsto. Vytvarujeme z těsta šišku a vložíme ji do vymazané chlebové formy. Na teplém místě pak těsto necháme přikryté čistou utěrkou kynout asi 3/4 hodiny. Vykynuté těsto ve formě vložíme do přehehřáté trouby a pečeme ho přibližně 60 minut.
Upečený chleba vyklopíme z formy a necháme vychladnout.