Crѐme fraîche v kuchyni. Čím se liší od zakysané smetany a jak ho vyrobit?

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

V regálu s mléčnými výrobky vás zaujal kelímek s nápisem crѐme fraîche a vy netušíte, co si o něm myslet, natož jak ho použít? Prozradíme vám důvody, proč mu věnovat pozornost i jak si hustý krém vyrobit doma.

Mléčný výrobek crѐme fraîche pochází z Francie, konkrétně z Normandie, která je proslulá produkcí výtečného, velmi kvalitního mléka. V překladu jeho název znamená čerstvá smetana a v podstatě se jedná o zakysanou smetanu, jen v o dost vydatnější a tučnější variantě.

Jedinečný krém

Od roku 1986 se crѐme fraîche pyšní osvědčením francouzské vlády Appellation d´Origine Controlee, který chrání tradiční názvy, značky, metody výroby a normy používané pro určité produkty.

Crѐme fraîche se vyrábí z kravského mléka, konkrétně ze smetany. Původně šlo o její nepasterizovanou variantu, která se nechala přirozenou cestou zakysnout a její lahodná chuť měla jemně ořechovou příchuť. Dnes se vyrábí ze smetany pasterizované, která je obohacena o kultivované bakterie, které se postarají o kysání. Obsah tuku v takto upraveném mléčném produktu může činit 30%, nebo vyšplhat až k 60%. Chuť krému přitom může ovlivnit například původ mléka, konkrétně plemeno krávy, která ho produkuje, ale také volba bakterií pro fermentaci.


Jemně nakyslý krém se v dnešní době nechává fermentovat až 20 hodin a k dostání je v různě hustých variantách. K dostání jsou tak druhy tekuté nebo podobné dvojitému krému. V českých obchodech je však většinou k dostání jen jedna varianta produktu.

Použití v kuchyni

Crѐme fraîche se běžně používá při vaření, protože se při vyšších teplotách nesráží. Krémem lze zahušťovat omáčky, polévky a v pokrmech může například nahradit sýr, máslo nebo klasickou smetanu. Hodí se také k přípravě dezertů nebo k jejich ozdobení.   

Recept na domácí crѐme fraîche

Ingredience: 450 ml smetany ke šlehání (co nejméně pasterizovanou variantu), 225 ml podmáslí

Postup:

1. Do hrnce nalijeme smetanu i podmáslí a zahřejeme je na teplotu 29,5°C.

2. Teplou směs nalijeme do sklenic nebo misek a lehce je uzavřeme. Na teplém místě necháme výrobek odležet 6 – 8 hodin, dokud krém nezhoustne.

3. Směs poté promícháme, uzavřeme a uložíme do chladu.

Tip: z hotového krému odeberte 225 ml jako základ pro příští dávku.

Rebarborový koláč se zakysanou smetanou

Rebarborový koláč se zakysanou smetanou


Hustý nakyslý krém se hodí i pro přípravu sladkých pokrmů.


Langoše ze zakysané smetany

Langoše ze zakysané smetany


Také slané recepty získají s krémem ze smetany přidanou hodnotu.


Krém z tvarohu a zakysané smetany

Krém z tvarohu a zakysané smetany


Lehký a lahodný krém pro dorty a koláče vznikne smícháním tvarohu a nakyslé smetany.


Rajčatový salát se zakysanou smetanou

Rajčatový salát se zakysanou smetanou


Hustou smetanu lze přidat také do salátů.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Crѐme fraîche v kuchyni. Čím se liší od zakysané smetany a jak ho vyrobit?, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: crѐme, fraîche, kuchyni., Čím, liší, zakysané, smetany, jak, vyrobit?.


×