Sváteční perník recept
Sváteční perník je vynikající moučník a navíc je velmi jednoduchý. Ke kávě nebo k čaji si upečte dobrou snídani nebo svačinu.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 vejce
- 1 limetka
- 300 g hladké mouky
- 150 ml plnotučného mléka
- 0,5 prášku do pečiva
- 2 lžičky kakaa
- 3 lžíce tekutého medu
- 100 g cukru krupice
- 80 g Hery na pečení
- 30 g mandlí
- špetka skořice
- špetka mletého hřebíčku
- 2 lžíce rumu
- špetka jedlé sody
- olivový olej
- moučkový cukr
Způsob přípravy
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Mandle vhodíme do vroucí vody, necháme přejít varem, oloupeme je a nasekáme na drobnější kousky.
Ve větší míse nejdříve utřeme změklou Heru s vejcem a cukrem. Pak postupně přidáváme skořici, hřebíček, rum, med, mléko, kakao a nasekané mandle. Nakonec přidáme mouku, ve které jsme rozmíchali sodu a prášek do pečiva, a citronovou šťávu.
Hotové těsto rozprostřeme do olejem vymazané a moukou vysypané formy a v předehřáté troubě ho pečeme 30 až 45 minut. Ke konci pečené zapíchneme doprostřed špejli a je-li po vytažení čistá, perník je upečený.
Po vychladnutí moučník posypeme moučkovým cukrem a nakrájíme.