Rebarborový závin recept

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Doba vaření50 minPočet porcí6 porcí

Nakyslá chuť rebarbory se skvěle hodí jako náplň do závinu. A tak na jaře, kdy je sezóna této zeleniny, můžete do oblíbeného závinu dát místo jablek právě rebarboru. Pro rychlou variantu lze použít pro přípravu závinu kupované listové těsto. O něco lépe však závin chutná z domácího taženého těsta, i když jde o variantu trochu pracnější.
(celý recept)

Ingredience receptu

  • Tažené těsto:
  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžíce oleje
  • 125 ml vlažné vody
  • špetka soli
  • Náplň do závinu:
  • 1 kg rebarbory
  • 60 g másla + na potření
  • 150 g strouhanky
  • 200 g krupicového cukru
  • 80 g rozinek
  • 1 lžíce rumu
  • 50 g nasekaných vlašských ořechů
  • moučková cukr na posypání


Způsob přípravy

Těsto vytvoříme tak, že na vál nasypeme mouku, uděláme do ní důlek, přilijeme vodu, olej a přidáme sůl. Ingredience promícháme vidličkou a rukama (příp. v robotu) vypracujeme hladké těsto. Z těsta vytvarujeme bochánek, který potřeme olejem a uložíme ho do misky též vymazané olejem. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme půl hodiny odpočinout.

Na vál roztáhneme utěrku, poprášíme ji moukou a uložíme na ni těsto také poprášené moukou. Válečkem vyválíme obdélník. Pod vzniklý plát zasuneme ruce a vytahujeme ho k okrajům. Hotové těsto by mělo být tenoučké, aby utěrka prosvítala.

Nyní se pustíme do přípravy náplně. Rebarboru oloupeme, zbavíme vláken a nakrájíme na centimetrové kousky. V míse ji promícháme s polovinou množství cukru. Rozinky nasypeme do misky, zalijeme rumem a necháme chvíli namáčet.

Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme zbylý cukr a strouhanku. Vše promícháme, necháme orestovat a pak sundáme z plotny a dáme vychladnout.

Připravené těsto potřeme rozpuštěným máslem. Na třetinu plátu nasypeme strouhanku s cukrem a na ni rozdělíme rebarboru, kterou posypeme scezenými rozinkami a nasekanými ořechy.

Těsto za pomoci utěrky sbalíme a uložíme ho švem dolů na plech vyložený pečícím papírem. Závin potřeme máslem a pečeme v troubě předehřáté na 200°C, přibližně půl hodiny. Horký dezert ozdobíme moučkovým cukrem.


Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Rebarborový závin recept, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Další recepty na Rebarborový závin.
Nebo hledejte podobné podle části názvu rebarborový závin .
Hledat podobné recepty na internetu jako Rebarborový závin


×