Rebarborový závin recept
Nakyslá chuť rebarbory se skvěle hodí jako náplň do závinu. A tak na jaře, kdy je sezóna této zeleniny, můžete do oblíbeného závinu dát místo jablek právě rebarboru. Pro rychlou variantu lze použít pro přípravu závinu kupované listové těsto. O něco lépe však závin chutná z domácího taženého těsta, i když jde o variantu trochu pracnější.
(celý recept)
Ingredience receptu
- Tažené těsto:
- 250 g hladké mouky
- 1 lžíce oleje
- 125 ml vlažné vody
- špetka soli
- Náplň do závinu:
- 1 kg rebarbory
- 60 g másla + na potření
- 150 g strouhanky
- 200 g krupicového cukru
- 80 g rozinek
- 1 lžíce rumu
- 50 g nasekaných vlašských ořechů
- moučková cukr na posypání
Způsob přípravy
Těsto vytvoříme tak, že na vál nasypeme mouku, uděláme do ní důlek, přilijeme vodu, olej a přidáme sůl. Ingredience promícháme vidličkou a rukama (příp. v robotu) vypracujeme hladké těsto. Z těsta vytvarujeme bochánek, který potřeme olejem a uložíme ho do misky též vymazané olejem. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme půl hodiny odpočinout.
Na vál roztáhneme utěrku, poprášíme ji moukou a uložíme na ni těsto také poprášené moukou. Válečkem vyválíme obdélník. Pod vzniklý plát zasuneme ruce a vytahujeme ho k okrajům. Hotové těsto by mělo být tenoučké, aby utěrka prosvítala.
Nyní se pustíme do přípravy náplně. Rebarboru oloupeme, zbavíme vláken a nakrájíme na centimetrové kousky. V míse ji promícháme s polovinou množství cukru. Rozinky nasypeme do misky, zalijeme rumem a necháme chvíli namáčet.
Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme zbylý cukr a strouhanku. Vše promícháme, necháme orestovat a pak sundáme z plotny a dáme vychladnout.
Připravené těsto potřeme rozpuštěným máslem. Na třetinu plátu nasypeme strouhanku s cukrem a na ni rozdělíme rebarboru, kterou posypeme scezenými rozinkami a nasekanými ořechy.
Těsto za pomoci utěrky sbalíme a uložíme ho švem dolů na plech vyložený pečícím papírem. Závin potřeme máslem a pečeme v troubě předehřáté na 200°C, přibližně půl hodiny. Horký dezert ozdobíme moučkovým cukrem.