Kluci v akci – poslední díl

Redakce Jídlo.cz

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Televizní cyklus Kluci v akci o vaření přitahoval diváky k televizorům celých 15 let. Jeho protagonisty byli – tehdy ještě mladíčci – Ondřej Slanina a Filip Sajler. Z kluků se stali nejen spolupracovníci, ale také dobří kamarádi a díky své neustále veselé náladě se jim podařilo radost z vaření přenést přes televizní obrazovku i na nás.
Kluci v akci a jejich recepty byl od počátku a je neustále úžasný projekt, i když dnes již v poněkud jiném kabátě. Ano, tušíte správně – změnilo se obsazení hlavních účastníků. Po nelehkém rozhodování se s námi rozloučil Filip Sajler. Tento fakt přinesl jistě mnoho otázek a dohadů -  skončí také tento pořad, anebo ho bude uvádět Ondřej Slanina sám? Nikdo z milovníků pořadu Kluci v akci však nemusí mít obavy. Kluci v akci stále pokračují a Ondřej Slanina si jako partnery zve osobnosti, které v gastronomii již nějaké úspěchy zaznamenali a mohou se tedy s námi diváky podělit o znalosti a zkušenosti. I Filip Sajler se zde občas objeví jako host.

Kluci v akci a jejich recepty – poslední díl

Tento článek se jmenuje Kluci v akci poslední díl. Jak máme ale poslední díl pojmout? Ten, v němž naposledy účinkoval Filip Sajler, anebo ten, který byl skutečně jako poslední natočen. Zkusíme na to jít od lesa a představíme vám recepty z obou těchto „posledních dílů“.
Poslední natočený díl měl premiéru na ČT1 v sobotu 4. 12. 2021. V něm měl Ondřej Slanina coby svého hosta Jana Rimplera – šéfkuchaře a hlavního lektora vlastní školy vaření. A co spolu ti dva připravili?

Steak z vyzrálého hovězího s omáčkou z pečených rajčat a piva; jako přílohu pak restované brambory – recept

Jako první dáme na pekáček rajčata i se stonkem, mírně polijeme pivem – extra hořkou 11. Předehřejeme si troubu a poté rajčata pečeme na 200 °C, po dobu asi 15 minut. Rajčata trochu popraskají a hezky zkaramelizují.
Nyní si můžeme připravit maso na steak. Vyzrálý hovězí steak – ten poznáte tak, že do něj zatlačíte prstem a zůstane důlek; kdybyste měli čerstvou roštěnku, maso by se hned vrátilo zpátky. Jan Rimpler doporučuje maso na steak z obou stran posolit, pokapat olejem a s jeho pomocí sůl do masa jemně vmasírovat. Pepř nyní nedáváme, použijeme ho až při servírování – pak pokrm krásně zavoní. Rozpálíme pánev – máte-li pánev opravdu kvalitní pečte bez tuku, jinak dejte kapku oleje. Jan Rimpler při opékání používá následující pravidlo: řídíme se výškou steaku – kolik cm má maso na výšku, tolik minut opékáme z každé strany; to znamená, jestliže je steak vysoký 4,5 cm, opékáme z každé strany 4,5 minuty. Pak teplotu snížíme a provedeme ještě jednou totéž. A už víme, že tento náš steak restujeme celkem 18 minut. Pak si musí maso odpočinout. Vložíme ho do alobalu a přibalíme k němu kousek másla a větvičku rozmarýnu. Mezitím si můžeme na pánvi, na které jsme restovali maso, opéct na plátky nakrájené vařené brambory. Druhým úkolem v době, kdy necháváme steak odležet, je připravit omáčku.

Do rendlíku si dáme trochu oleje, přidáme drobně nakrájenou šalotku nebo červenou cibuli a smažíme do růžova. Poté přidáme lžíci třtinového cukru a necháme mírně karamelizovat; pak přidáme malý tomatový protlak, malou plechovku drcených rajčat a zarestujeme. Následně zalijeme trochou piva, přidáme pečená rajčata i se stonkem, osolíme a opepříme a necháme probublávat cca 10–15 minut. Hotovou omáčku propasírujeme přes cedník, a ještě necháme na mírném ohni trošku zredukovat. Na závěr do omáčky vlijeme šťávu s máslem, která nám vznikla v alobalovém balíčku se steakem. A už nezbývá nic jiného než servírovat. Na talíř dáte několik kousků restovaných bramborů, steak nakrájíte na plátky, opepříte a přidáte 1–2 lžíce omáčky; zbývající omáčkou servírujete vedle v omáčníku.


Pohanková kaše s karamelizovanými hruškami, kokosem, ořechy a ovocem – recept

Nejprve si dáme zkaramelizovat hrušky. Nakrájíme je na čtvrtky, vykrájíme jádřinec, a ještě rozkrájíme podélně na několik tenčích dílků. Na pánev nasypeme hnědý cukr, přidáme máslo a jakmile začne hmota karamelizovat, přisypeme trochu skořice a můžeme trochu zakápnout vínem, anebo kapičkou alkoholu. Pak vložíme hrušky a ty se nám sladkou hmotou pěkně obalí. Potom můžeme na pánvi ještě orestovat plátky kokosu, mandle, oříšky, které si takto připravíme k závěrečnému zdobení.
K výrobě kaše použijeme pohanku lámanku. Nejprve si 150 gramů lámanky propláchneme vařící vodou. Dáme si svařit ½ litru mléka, osolíme a osladíme a začneme přisypávat pohanku. Sledujeme, jak kaše houstne a podle potřeby přidáme buď lámanku nebo mléko, abychom získali konzistenci, která nám vyhovuje. Krátce provaříme.
Servírujeme tak, že misku naplníme kaší, přidáme hrušky a zakápneme zbývajícím karamelem, nasypeme oříšky a mandle, a nakonec doplníme čerstvým ovocem – jahody, borůvky, maliny, atd., a třeba snítkou máty nebo meduňky.
Dobrou chuť!


zdroj fotografií: facebook.com/Kluci v akci

Steaky s  třešňovou omáčkou

Steaky s třešňovou omáčkou


Trochu jiný recept na steak je tentokrát připraven s třešňovou omáčkou.


Kluci v akci - hovězí guláš

Kluci v akci - hovězí guláš


Recepty, které pořad Kluci v akci vyprodukoval, čítají i téměř povinnou položku – recept na hovězí guláš.


Kuře na paprice s noky podle Kluci v akci

Kuře na paprice s noky podle Kluci v akci


Recept na kuře na paprice s noky je další z dlouhé řady, které představili Kluci v akci.


Katův šleh podle Kluci v akci

Katův šleh podle Kluci v akci


Recept pořadu Kluci v akci na katův šleh je určený nejen pro nostalgiky po někdejším stravování.


Cuketová bábovka podle Kluci v akci

Cuketová bábovka podle Kluci v akci


Recepty a televizní pořad Kluci v akci nabízí i zeleninu obsahující cuketovou bábovku.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Kluci v akci – poslední díl, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Kluci v akci – poslední díl.
Nebo hledejte podobné podle části názvu: kluci, akci, poslední, díl.

Kde najít informace



×