Pečený losos s bramborovým salátem recept
Omega - 3 mastné kyseliny jsou velmi důležité pro správný chod mozku a ryby jich obsahují pořádnou porci. Maso z lososa má krásnou barvu a je také velmi chutné. V kombinaci se salátem z brambor a listové zeleniny je pečený losos pokrm podle zásad zdravé výživy. Podávat ho lze jako vydatný oběd, když zmenšíte porci, tak i jako skvělou večeři.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 800 g filetu lososa
- 500 g malých salátových brambor
- 40 g rukoly
- 40 g polníčku
- sůl
- Na dresink:
- 1 červenou cibuli
- 2 lžíce bílého vinného octa
- 3 lžíce medu
- 4 lžíce hrubozrnné hořčice
- pepř
- sůl
Způsob přípravy
Brambory očistíme pod tekoucí vodou a v mírně osolené vodě je ve slupce uvaříme doměkka. Hotové brambory scedíme a necháme vychladnout.
Červenou cibuli zbavíme slupky, rozpůlíme ji a nakrájíme na tenké měsíčky. Nasypeme ji do mísy, přilijeme vinný ocet, med a ingredience lehce promačkáme. Směs osolíme, opepříme a přimícháme k ní hořčici.
Vychladlé brambory nakrájíme na menší kousky a přidáme do mísy s cibulí a dresinkem. Salát promícháme, přikryjeme a necháme při pokojové teplotě odpočinout.
Polníček zbavíme kořínků a společně s rukolou ho na sítu propláchneme a necháme okapat. Troubu předehřejeme na 190°C.
Na pánvi rozehřejeme malé množství olivového oleje a nakrájené, osolené filety z lososa na něm opečeme kůží dolů. Pak je přemístíme na plech vyložený pečícím papírem a rybu pečeme v předehřáté troubě 10 – 12 minut.
Lososa servírujeme společně se salátem.