Co jste o burákovém másle možná nevěděli a pár tipů do kuchyně i koupelny

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Plody podzemnice olejné, které známe pod názvem arašídy nebo lidově buráky, byly v našich končinách dlouho známé pouze jako "zobání" k alkoholickým nápojům. Z burských oříšků, které se mimochodem řadí mezi luštěniny, se však připravuje také burákové máslo, které neodmyslitelně patří k americké kultuře. Tento světle hnědý krém je příjemný nejen svou chutí, ale přináší i benefity pro zdraví a krásu. 

Arašídy byly jako potravina známé už ve středověku. V aztécké kultuře se pasta z rozdrcených buráků využívala také jako léčebný prostředek při bolesti zubů. Pastou, kterou se potíraly dásně, měla mít pro pacienty úlevný účinek. 

Buráky a zuby

S chrupem souvisí i další, mnohem mladší historie těchto oříšků. První patent na burákové máslo nechal v Montrealu zapsat roku 1884 kanadský chemik a farmaceut Marcellus G. Edson. Ten opražené arašídy rozdrtil a smíchal s cukrem. Jeho nápad zaujal a o jedenáct let později přihlásil patent na arašídovou mouku John Harvey Kellogg, jeden z vynálezců kukuřičných lupínků. Kellogg hledal výživnou potravinu, kterou by mohl na klinice podávat pacientům bez zubů a ukázalo se, že buráky jeho požadavky skvěle splňují. 

Na hladký krém, který známe z dnešní nabídky obchodů, si však zákazníci museli počkat až do roku 1922. Tehdy vynalezl chemik a podnikatel v potravinářství Joseph Rosefield proces, díky kterému dokázal vyrobit hladké burákové máslo, z něhož se neodděloval olej.  


Pozor na alergie!

I když jsou arašídy skvělou potravinou, která je bohatá na živiny, bílkoviny, vitamíny, minerály i tělu prospěšné tuky, jedná se také o silný alergen. U koho se alergie na buráky objeví, většinou se s ní potýká celoživotně. 

Arašídové máslo v kuchyni

Ve filmech často vidíme typickou svačinu amerických školáků - tedy toastový chléb namazaný burákovým máslem a marmeládou. Způsobů, jak toto rostlinné máslo použít v kuchyni, je však mnohem více. 

Máslo z buráků se hodí při pečení jako přísada do krémů i těst, k přípravě smoothie, zmrzlin, ale i do hlavních chodů. Arašídové máslo lze použít například do asijské zeleninové pánve, výtečné je však i jen jako mlsání na lžičku. Díky jeho složení si na něm mohou pochutnat i vegani, ale zajít se dá ale ještě dál! 

Burákové máslo je také skvělým beauty prostředkem, jak mít krásnou pleť i vlasy. Díky vyživujícím látkám ho můžeme použít jako masku pro lesklejší a hustší hřívu, nebo ho smíchat s medem a natřít na obličej jako pleťovou masku. Díky vitamínu E bude kůže lépe hydratovaná a navíc zbavená nečistot z ucpaných pórů.

Arašídové máslo je velmi všestranná potravina, kterou si oblíbili také sportovci a milovníci nejrůznějších diet. Ideální je zvolit její čistou verzi bez cukru. Chuť arašídů je tak výrazná, že vám sladidlo nebude chybět. Kdo zvolí "cukrovou" variantu, ten si musí uvědomit, že zde už se jedná o cukrovinku, jejíž pozitivní účinky na zdraví se díky sladidlu značně snižují.  



Banánovo arašídové smoothie

Banánovo arašídové smoothie


Velmi výživný, a díky arašídům i chuťově zajímavý nápoj, který dodá energii na půl dne!


Cheesecake s arašídovým máslem

Cheesecake s arašídovým máslem


Oblíbený tvarohový dezert cheesecake lze ještě "vytunit" arašídovým máslem. Získá tím na chuti i na výživových hodnotách.


Čokoládovo arašídový dezert

Čokoládovo arašídový dezert


Buráky a čokoláda? Co si přát víc! V tomto dezertu cukr nehledejte, je zdravější než se zdá!


Asijská kuřecí polévka

Asijská kuřecí polévka


Příjemně pikantní vývar, který nejlépe chutná v kombinaci s rýžovými nudlemi.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Co jste o burákovém másle možná nevěděli a pár tipů do kuchyně i koupelny , je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Kde najít informace



×