Top 5 sezónních potravin na měsíc srpen 2021…
Záleží vám na tom abyste jedli zdravě a pouze kvalitní potraviny? Nejlepší cestou jak toho docílit je zaměřit se na sezónní a lokální potraviny. Přinášíme vám výběr top pěti sezónních potraviny na měsíc srpen, ze kterých vykouzlíte ty nejlepší kulinářské výtvory.
Bílá ředkev
Říká se jí také daikon a obsahuje obrovské množství vitaminu C, mimo to obsahuje mnoho dalších zdraví prospěšných látek. Bílou ředkev se vyplatí konzumovat například s masitými a tučnými jídly, protože zásadně urychluje trávení. Skvěle se hodí do salátů a nebo samotná pokapaná citronovou šťávou. Pokud chcete trochu experimentovat, vyzkoušejte daikon fermentovat, protože to bude velmi přínosné pro vaše zdraví. Pokud máte strach, že ji nestihnete sníst, nepanikařte. Daikon vám při správném skladování vydrží v lednici i několik týdnů.
Brusinky
Pokud trpíte na časté záněty močového měchýře, tak právě brusinky vám mohou zásadně pomoci a zároveň jsou skvělou prevencí. Tyto malé červené nakyslé bobule by rozhodně neměly chybět v jídelníčku diabetiků, , protože pomáhají normalizovat hladinu cukru v krvi.. Brusinky jsou poddruhem brusnic, mezi které patří i borůvky. Brusinky obsahují vitamíny A, C a E, vlákninu a z minerálů železo, hořčík, vápník, fosfor nebo draslík. Z brusinek si v kuchyni připravíte mnoho lahůdek od smoothie po lehce nakyslé muffiny. Zároveň z nich lze připravit lahodný džem či kompot.
Polníček
Tento malý roztomilý salátek je velmi prospěšný pro zdraví našich cév a obsahuje mnoho užitečných vitamínů, jako je například hořčík a betakaroten. Můžete ho sklízet až několikrát do roka a navíc vás příjemně osvěží nejen v horkých letních dnech. Připravíte z něj několik variací lahodných salátů, které je dobré zakápnou kapkou citronové šťávy pro získání více železa. Výhodou polníčku je, že ho můžete připravovat také tepelně a tak se ho nebojte přidat například do polévky minestrone či do nadýchané francouzské omelety.
Rybíz
Tato superpotravina z našich zahrádek je doslova zlato pro náš imunitní systém. Má nízký obsah tuků i kalorií a přitom skvěle chutná. Zároveň obsahuje mnoho tělu prospěšných vitamínů a minerálů jako je například draslík, hořčík a vitamín C. Setkat se v nim můžete ve třech podobách - červený, černý a bílý. Každému se daří v trošku jiných podmínkách a hlavně poznáme rozdíl v chuti. Rybíz můžete jíst syrový a pokud vám vadí jeho kyselá chuť, připravte si z něj lahodný džem nebo osvěžující koláč. Přidat si ho můžete také do jogurtu nebo tvarohu, případně do smoothie a k jinému, sladšímu ovoci.
Hrášek
Jedná se o velmi chutný zdroj plný vitamínů a minerálů například sacharidů, bílkovin, vlákniny, vápníku a železa. Jeho konzumace pomáhá zásadně snižovat cholesterol v krvi a proto ho lze doporučit hlavně sportovcům, vegetariánům, kojícím a těhotným ženám, dětem, diabetikům, lidem se srdečním onemocněním a lidem s poruchami trávení. Hrášek skvěle chutná syrový nebo lehce vařený s vývarem a rozmixovaný do svěžího krému. Navrch přidejte do křupava osmaženou slaninku, posypejte krutony a máte lahodnou večeři na stole.

Hráškový krém se slaninou
Tuto delikátní polévku máte hotovou za několik minut a chuť je naprosto excelentní.