Zapékané palačinky recept
Placky z litého těsta - palačinky, můžeme připravit na sladký i slaný způsob. Podle toho je lze servírovat jako honosnou snídani, oběd či večeři. Palačinky lze naplnit podle chuti. Použít se dá sladká nátěrka v podobě Nutelly, marmelády či slazeného tvarohu nebo můžeme pro náplň použít slané ingredience například špenát, sýr a kuřecí maso. Palačinky se dají také zapékat, tak vyzkoušejte tuto další, výtečnou variantu oblíbeného pokrmu.
(celý recept)
Ingredience receptu
- Lité těsto:
- 2 - 3 vejce
- 150 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- špetka soli
- Náplň:
- 100 g strouhanky
- 60 g tekutého másla
- 50 g rozinek
- 60 g moučkového cukru
- Na zalití:
- 250 ml mléka
- 2 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- tuk na smažení
- máslo na vymazání zapékací nádoby
Způsob přípravy
Do mísy vyklepneme vejce a rozšleháme je v části mléka. K tekuté směsi střídavě přidáváme mouku smíchanou se špetkou soli a mléko. Směs umícháme do hladkého těsta, které necháme alespoň čtvrt hodiny odpočinout.
Na pánvi rozehřejeme tuk, nalijeme na ni naběračku těsta a palačinku osmažíme dozlatova z obou stran. Takto postupujeme až do vyčerpání těsta.
Každou z palačinek posypeme strouhankou a rozinkami. Pocukrujeme ji a zakapeme tekutým máslem. Palačinku sbalíme a překrojíme napůl.
Zapékací nádobu vymažeme máslem a navrstvíme do ní přepůlené palačinky.
V míse rozšleháme žloutky, mléko a vanilkový cukr. Palačinky směsí zalijeme a nádobu vložíme do trouby předehřáté na 180°C. Palačinky pečeme 25 - 30 minut.