Dušené žampiony recept
Dušené žampiony voní česnekem a bylinkami. S čerstvým pečivem, s vařenými bramborami nebo jako příloha k masu.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 500 g žampionů
- 2 jarní cibulky
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce nasekané zelené petržele
- sůl
- mletý černý pepř
- kari koření
- vývar nebo voda
- hladká mouka - volitelné
Způsob přípravy
Žampiony očistíme a překrojíme i s nožičkou na polovinu. V kastrole rozpustíme máslo v olivovém oleji, přidáme na kroužky nakrájenou jarní cibulku a utřený česnek a restujeme vše dozlatova.
Nyní přidáme nakrájené žampiony, špetku soli, kari a pepře, chvíli krátce restujeme, pak podlijeme vývarem nebo vodou a zvolna houby dusíme doměkka. Podle potřeby občas podléváme.
Ke konci vaření necháme tekutinu téměř vydusit, nebo chceme-li omáčku, přidáme lžíci hladké mouky rozmíchané ve vodě a povaříme do zhoustnutí. Každou porci posypeme zelenou petrželkou.