5 důvodů, proč jíst na jaře chřest

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Sezona této jedinečné zeleniny tradičně startuje v polovině dubna a milovníci chřestu se už jistě nemohou dočkat, až si křehké a výjimečně chutné výhonky připraví v kuchyni. Prozradíme vám, proč tuto jarní zeleninu zařadit na jídelníček.

Od dubna až do června je období, kdy u nás roste chřest a kdo chce být zdravý, měl by si udělat poznámku do kalendáře, aby na to nezapomněl. Chřestu se totiž přezdívá král zeleniny, a to ne náhodou!

1. Chřest posiluje imunitní systém

Občas se říká, že co je zdravé, není dobré. V tomto případě to však rozhodně neplatí. Chřest chutná lahodně a navíc obsahuje vitamíny A, C, E a kyselinu listovou.  V půlkilové porci chřestu tak naleznete kompletní denní doporučenou dávku vitamínů.

2. Odvodňuje organismus

Účinky této jarní zeleniny ocení zejména ženy, které se potýkají se zadržováním vody v organismu nebo s infekcí močových cest. Chřest totiž působí močopudně a podporuje vylučování vody z těla, včetně toxinů.


3. Pomáhá při hubnutí

Chřest obsahuje z 94% vodu a téměř žádné kalorie. Ve 100 g této zeleniny se skrývá pouze 13 kcal, proto ji doporučují dietologové. Vysoký obsah draslíku má odvodňující účinek, a díky tomu ubydou i nějaké gramy.

4. Chřest pro krásu

Kdo chce mít svěží a mladistvý vzhled, pro toho je chřest ideální volbou. Vitamíny v zelenině posilují imunitní systém, ale také fungují jako lapače volných radikálů. Snižují tak negativní dopady škodlivých vlivů na kůži a přispívají k růstu zdravějších buněk pokožky i vlasů.

5. Chutná i syrový

Chřest je zelenina, která rychle podléhá zkáze, proto je dobré ji co nejdříve zkonzumovat a při koupi dávat pozor na to, aby byl chřest co nejčerstvější. Za největší lahůdku platí hlavičky chřestu, které jsou u jeho zelené varianty velmi chutné i v syrové podobě. Obecně platí, že před konzumací stačí tuto zeleninu jen krátce povařit, aby neztratila cenné vitamíny.


Zapečený chřest se šunkou a rajčaty

Zapečený chřest se šunkou a rajčaty


Rychlá a snadná svačinka, která je navíc zdravá. Chřest a šunka jdou dobře dohromady.


Pečený losos s chřestem

Pečený losos s chřestem


i kombinace ryby a chřestu je velmi zdařilá. Tučný losos a málo kalorický chřest jsou super dvojka.


Zelené rizoto s chřestem

Zelené rizoto s chřestem


Svěží, lehké a v barvách jara. Takové je rizoto s chřestem.


Vařený chřest s holandskou omáčkou

Vařený chřest s holandskou omáčkou


Omáčka k chřestu? Samozřejmě ta holandská! Je sice o něco tučnější, ale to jí v tomto receptu rádi odpustíme.


Olivový chléb se sušenými rajčaty a chřestem

Olivový chléb se sušenými rajčaty a chřestem


Chřest může být i součástí pečiva. Tato italská varianta chleba je toho jasným důkazem.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k 5 důvodů, proč jíst na jaře chřest, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako 5 důvodů, proč jíst na jaře chřest.
Nebo hledejte podobné podle části názvu: důvodů,, proč, jíst, jaře, chřest.

Kde najít informace



×