5 důvodů, proč jíst na jaře chřest
Sezona této jedinečné zeleniny tradičně startuje v polovině dubna a milovníci chřestu se už jistě nemohou dočkat, až si křehké a výjimečně chutné výhonky připraví v kuchyni. Prozradíme vám, proč tuto jarní zeleninu zařadit na jídelníček.
Od dubna až do června je období, kdy u nás roste chřest a kdo chce být zdravý, měl by si udělat poznámku do kalendáře, aby na to nezapomněl. Chřestu se totiž přezdívá král zeleniny, a to ne náhodou!
1. Chřest posiluje imunitní systém
Občas se říká, že co je zdravé, není dobré. V tomto případě to však rozhodně neplatí. Chřest chutná lahodně a navíc obsahuje vitamíny A, C, E a kyselinu listovou. V půlkilové porci chřestu tak naleznete kompletní denní doporučenou dávku vitamínů.
2. Odvodňuje organismus
Účinky této jarní zeleniny ocení zejména ženy, které se potýkají se zadržováním vody v organismu nebo s infekcí močových cest. Chřest totiž působí močopudně a podporuje vylučování vody z těla, včetně toxinů.
3. Pomáhá při hubnutí
Chřest obsahuje z 94% vodu a téměř žádné kalorie. Ve 100 g této zeleniny se skrývá pouze 13 kcal, proto ji doporučují dietologové. Vysoký obsah draslíku má odvodňující účinek, a díky tomu ubydou i nějaké gramy.
4. Chřest pro krásu
Kdo chce mít svěží a mladistvý vzhled, pro toho je chřest ideální volbou. Vitamíny v zelenině posilují imunitní systém, ale také fungují jako lapače volných radikálů. Snižují tak negativní dopady škodlivých vlivů na kůži a přispívají k růstu zdravějších buněk pokožky i vlasů.
5. Chutná i syrový
Chřest je zelenina, která rychle podléhá zkáze, proto je dobré ji co nejdříve zkonzumovat a při koupi dávat pozor na to, aby byl chřest co nejčerstvější. Za největší lahůdku platí hlavičky chřestu, které jsou u jeho zelené varianty velmi chutné i v syrové podobě. Obecně platí, že před konzumací stačí tuto zeleninu jen krátce povařit, aby neztratila cenné vitamíny.
Zapečený chřest se šunkou a rajčaty
Rychlá a snadná svačinka, která je navíc zdravá. Chřest a šunka jdou dobře dohromady.
Pečený losos s chřestem
i kombinace ryby a chřestu je velmi zdařilá. Tučný losos a málo kalorický chřest jsou super dvojka.
Vařený chřest s holandskou omáčkou
Omáčka k chřestu? Samozřejmě ta holandská! Je sice o něco tučnější, ale to jí v tomto receptu rádi odpustíme.
Olivový chléb se sušenými rajčaty a chřestem
Chřest může být i součástí pečiva. Tato italská varianta chleba je toho jasným důkazem.