Kozlík lékařský: Ideální bylina do sychravého počasí…
Kouzelná bylina, která pomáhá zejména těm, které trápí bezesné noci, stres a úzkosti. Kozlík lékařský je přírodní lék a vytrvalá tuzemská rostlina, která vám může pomoci se vyrovnat se složitým životním obdobím.
Historie Kozlíku lékařského
Jedny z prvních dochovaných informací pocházejí již z dob moudrých Inků, kteří ho používali při magických obřadech a masážích. Ve starém Řecku se Kozlík využíval zejména jako tonikum na nervy. Ve střední Evropě měli lidé za to, že velmi silná a aromatická vůně Kozlíku odežene čarodějnice od jejich příbytků. S jistotou však můžeme potvrdit, že Kozlík se nejčastěji používal pro zklidnění mysli.
Užívání
Kozlík se sbírá se na podzim a nejčastěji se používá oddenek s kořeny, ze kterého se potom vyrábí tinktura. Pokud trpíte dlouhodobě nespavostí, tento problém můžete jednoduše vyřešit přírodní cestou, protože Kozlík narozdíl od prášků na spaní nemá žádné vedlejší účinky. Dejte si však pozor na pravidlo užívání bylin a nepoužívejte kozlík déle než-li 3-4 týdny, protože vám na něm může vzniknout závislost a bylina ztratí svůj účinek. Dobré je bylinu vynechat zhruba na 14 dní.
Kozlík se nejčastěji využívá také při stavech deprese či hysterie. Díky jeho zklidńujícím účinkům vám také může pomoci při žaludeční neuróze, bušením srdce a časté bolesti hlavy. Dobré je Kozlík lékařský používat také jako prevenci proti mozkové mrtvici a pokud trpíte silnou menstruací.
Složení
Bylina obsahuje flavonoidy, třísloviny, hořčiny, cukry, valepotriáty, mono a seskviterpenty, alkaloidy a kyselinu kozlíkovou. Směsice těchto látek poté způsobuje již výše zmíněné účinky.

Asijský pečený bůček
Vyzkoušejte tento asijský recept na pečený bůček, po kterém se vám budou sbíhat sliny.

Kuře na smetaně s houbami
Kuře na smetaně s houbami podáváme buď s dušenou rýží nebo s houskovými knedlíky.

Houbová polévka z lišek obecných
Pochutnejte si na smetanové polévce z kulinářsky velmi ceněné houby.