Rettigová není retro! Její dílo a život inspirují i dnes
Kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové má co nabídnout i po více než dvou stech letech. Inspirujte se u mentorky českých a moravských hospodyněk. Legendární autorka kuchařské příručky Magdalena Dobromila Rettigová se sice narodila před více než dvě stě padesáti lety, ale zdaleka není zapomenuta. Její díla poskytují poučení a pobavení i dnešním kuchařům a kuchařkám.
Jméno Magdaleny Dobromily Rettigové zná asi většina fanoušků vaření. Tato pozoruhodná dáma, která je autorkou proslulé Domácí kuchařky, jež poprvé vyšla roku 1826 v královehradeckém nakladatelství Jan Hostivít Pospíšil, platí za zastánkyni poctivé české kuchyně. I když se její předpisy na přípravu jídel a rady zdají být zastaralé, zdání klame. Mnoho z nich totiž odpovídá nejnovějšímu trendu ekologického vaření, tedy beze zbytků.
Národní buditelka Rettigová, která se narodila 31. ledna 1785, se neomezovala jen na knihy o gastronomii. Byla též autorkou umělecké literatury, včetně několika výchovných děl, kde ženám radila jak být dokonalou hospodyní, manželkou a dobrou vlastenkou. Recepty z její kuchařky se dnešním čtenářům mohou zdát příliš nákladné nebo tučné, ale je třeba si uvědomit, že předpisy byly většinou tvořeny pro osm až deset osob, proto objemy suroviny vypadají nákladně.
Láska k vaření
Rodačka ze středočeských Všeradic se musela zapojit do domácích prací už ve velmi útlém věku. Od pěti let matce naplno pomáhala a brzy musela přispívat i na živobytí. Když zemřel Magdalenin otec, bylo budoucí slavné autorce teprve sedm let a brzy na to se rodina stěhovala do Prahy. Zdejší prostředí však zdravotně neprospívalo ani matce ani dceři, a tak se přesunuly do Kamenné Příbrami, kde Magdalena vypomáhala v hraběcí kuchyni. A právě zde ji uchvátilo vaření, do jehož tajů ji zasvětil zdejší starý kuchař.
Slavná kuchařka
Za hlavní dílo národní buditelky je považována Domácí kuchařka, která byla určena dcerám českým, moravským a pojednává o masitých a postních pokrmech. Kniha je tematicky rozdělena - první oddíl je věnován Polívkám masitým, další se jmenuje Pojednání o hovězím mase a následují Omáčky k hovězímu masu, Zelené věci, Zadělávaná jídla, Zvěřina, Moučná jídla a nákypy, Pečité, Sedliny, Saláty, Dorty, Koláčky, Ledy, Nádivky, Pojednání o stravě postní, Vejce, Tresky, Rozličné ryby a žáby, Moučná jídla a Máslo rozličné.
Kromě tipů jak vařit a zužitkovat suroviny beze zbytku, dále radí čeho se při vaření vyvarovat a v knize nechybí ani užitečná a laskavá doporučení jak se starat o domácnost, připálené hrnce či jak ošetřit kuchařčinu nožem poraněnou ruku.
Pro inspiraci připojujeme recept na polévku s “jaternými” knedlíčky pro 8 osob
Potřebovat budete půl libry jater (přibližně 0,5 kg), 4 loty tuku (1 lot odpovídá asi 16 – 17g) a návod zní: "Vezmi telecí aneb třeba hovězí játra, pěkně je z těch žílek seškrab, pak drobnince usekej, též přidej hezký kousek tuku hovězího, dej k tomu trochu majoránky, trochu citronové kůry, hřebíčku nebo nového koření, několik stroužků česneku dobře se solí utřeného, osol to, dej dvě celé vejce, dva žloutky a strouhané žemličky tolik, co bysi mohla se lžičkou knedlíčky zavařovat, aby se nerozplynuly, aneb kdyby bylo mnoho žemličky, aby nebyly tvrdé. Zavař je do hovězí dobré polívky, okořeň ji trochu květem a zázvorem, a chceš-li, můžeš ji trochu, ale jen malinko, připražit bílou jíštičkou; usekej zelené petružele do ní a dej ji na tabuli."
Staročeský králík
Maso z králíka je chutné a dietní, proto si můžete více zahřešit v příloze a k masíčku podávat bramborový knedlík a zelí.
Bramborové knedlíky od babičky
Skvělé jsou jako příloha ke kachně, ale dobře chutnají i jen se špenátem, posypané osmaženou cibulkou.
Tvarohové ovocné knedlíky
Ovoce zabalené do lehoučkého tvarohového těsta, posypané strouhaným tvarohem, cukrem a polité rozehřátým máslem. Není dokonalejší sladký pokrm!
Bramborový nákyp
Na suroviny prosté, byť velmi dobré jídlo, ocení i ti, kdo mají problémy s konzumací lepku.
Domácí puding
Podobný dezert se servíroval i za dob Magdaleny Dobromily Rettigové, jen mu říkalo buding.
Nákyp s jablky
Domácí kuchařka paní Rettigové obsahuje několik návodů na to, jak nákyp připravit. I v její době bylo toto jídlo velmi oblíbené.