Jahodový kompot recept
Kompotovat lze různé druhy ovoce a platí pravidlo, že by jednotlivé kousky měly být sice vyzrálé, ale zároveň pevné. Kompoty můžeme podávat jako přílohu k masu i sladkým pokrmům. Připravovat z nich lze moučníky, dezerty nebo třeba nápoje. Díky konzervování si můžeme sladké plody léta vychutnávat i v zimě. Kompoty se připravují s cukrem, kdy na sklenici o objemu 330 ml použijeme asi 1/2 polévkové lžíce. Kdo se chce cukru vyhnout, uloží na dno sklenice špetku soli, která vytáhne z ovoce sladkost. Pak už stačí jen ovoce zalít převařenou vodou a sterilovat.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 2 kg jahod
- 400 - 500 g krupicového cukru
- 1 l vody
Způsob přípravy
V hrnci krátce převaříme vodu s cukrem.
Jahody umyjeme, osušíme a naskládáme do předem vysterilizovaných sklenic. Ovoce zalijeme nálevem, popř. zasypeme cukrem a zalijeme převařenou vodou.
Sklenice zavíčkujeme a sterilujeme 20 minut při teplotě 85°C.