Hummus recept
Tahle pochoutka je tradiční zejména na Středním východě, kde se podává například s plackami, ale i v našich končinách je pasta z cizrny a sezamu stále populárnější. Obsahuje velké množství bílkovin, minerály, je vydatná a skvěle funguje jako dip nebo pomazánka na chleba.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 plechovka cizrny (nebo 120 g sušené luštěniny)
- 100 ml ledové vody
- 1 - 2 stroužky česneku
- šťáva z 1 citronu
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky mletého římského kmínu
- 120 g sezamové pasty Tahini
- 1 - 2 lžíce olivového oleje
- ½ lžičky koriandru (lze vynechat)
Způsob přípravy
Z plechovky s cizrnou scedíme přes síto tekutinu a 50 ml nálevu odložíme pro pozdější použití. Sterilovanou cizrnu vsypeme do mixéru a pár kuliček odložíme stranou pro ozdobu. Kdo použije luštěninu sušenou, je nutné ji den předem naložit do studené vody a pak uvařit do měkka.
Do mixéru přidáme očištěné stroužky česneku, citronovou šťávu, sůl a rozmixujeme do hladka. Ke vzniklé hmotě přidáme sezamovou pastu, začneme mixovat a postupně přiléváme studenou vodu a odložený nálev z cizrny. Mixujeme tak dlouho, dokud pasta nezíská světlou barvu a nadýchanou konzistenci.
Nakonec nasypeme do mixéru římský kmín, přidáme olivový olej a směs další asi tři minuty mixujeme. Hummus dochutíme solí a pokud bude pasta příliš hustá, můžeme ji zředit trochou ledové vody.
Hummus ozdobíme pár kuličkami cizrny, zakapeme olivovým oleje, přidat můžeme čerstvý koriandr a podáváme s pečivem, plackami nebo třeba slanými tyčinkami.