Žampionová polévka recept
Žampionová polévka je rychlá a jemně lahodná. Můžeme ji podávat s nasucho opečenou topinkou.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 250 g čerstvých žampionů
- 800 ml zeleninového vývaru
- 100 ml smetany
- 3 lžíce hladké mouky
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 menší cibule
- sůl
- mletý černý pepř
- špetka muškátového oříšku
- zelená petrželka
Způsob přípravy
V hrnci na polévku na oleji osmahneme nakrájenou cibuli až zesklovatí. Přidáme očištěné a pokrájené žampiony a krátce je také osmahneme. Pak vše zasypeme moukou a dvě minuty za stálého míchání ještě smažíme.
Nyní do hrnce přilijeme horký zeleninový vývar, polévku přivedeme k varu a asi 10 minut ji zvolna vaříme. Po uvaření přidáme do polévky smetanu a vše tyčovým mixérem rozmixujeme na krém.
Hotovou polévku nyní osolíme a okořeníme pepřem a muškátovým oříškem podle vlastní chuti. Nakonec přidáme nadrobno nasekanou zelenou petržel a můžeme podávat.