Baba Ganoush - lilková pomazánka recept
Pokud neznáte tuto pochoutku z Orientu je na čase to změnit. Luxusní dip můžete použít také jako pomazánku. Garantuji vám, že pokud jednou tuto pochoutku ochutnáte nebudete chtít přestat s jezením. Pokud byste rádi připravili Baba Ganoush více tradičně, můžete postupovat úplně stejně, jen namísto koriandru přijde nasekaná hladkolistá petržel. Někdo také nedává římský kmín a chilli, pouze tahini, sůl a citrónovou šťávu. Ale tato kombinace je naprosto dokonalá. Receptury se také občas liší v drobných kosmetických odchylkách. Někdo všechny ingredience na závěr rozmixuje na jemný krém, jiný zase dužinu lilku pouze naseká nožem.
Poslední rozdíl v přípravě může být tepelná úprava samotného lilku, ale věřte mi, už jsem vyzkoušela různé postupy a tento, níže uvedený postup pečení lilku v celku, je zaručeně nejlepší, nejpraktičtější i nejefektnější.
Můžete servírovat s toustovaným arabským chlebem, pečivem. Chléb můžete připravit třeba i s česnekem a koriandrem.
Servírovat můžete Baba Ganoush s toastovaným arabským chlebem, který pak tvoří křupavé a pevné chipsy vhodné na nabírání a nebo s indickým chlebem, který mě baví nejvíce. Chléb můžete připravit třeba i s česnekem a koriandrem.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 3 lilky
- 2-3 stroužky česneku, propasírované
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2-3 lžíce tahini (sezamové pasty)
- šťáva z citrónu nebo limetky
- 1 lžička římského kmínu
- chilli
- mořská sůl
- koriandr na servírování
Způsob přípravy
Předehřejte si troubu na 250°C. Slupku omytých lilků rovnoměrně ze všech stran propíchejte vidličkou a dejte je na plechu péct do trouby přibližně na 35 minut. Můžete ideálně použít perforovaný plech nebo je položit na rošt. Že jsou hotové poznáte tak, že vnitřní dužina výrazně změkne a jejich povrch se hodně nakrabatí.
Hotové lilky nechte lehce vychladnout. Podélně je nařízněte nebo úplně rozpulte a pomocí lžíce vydlabejte všechnu dužinu. Slupku a stopku vyhoďte. Dužinu pomocí nože nasekejte najemno a dejte do mísy. Přidejte všechny zbývající ingredience. Okořeňte podle chuti a můžete servírovat ideálně takto vlažný, lehce pokapaný olejem, posypaný kořením a čerstvým koriandrem.