Vaječná tlačenka recept
Tahle klasika studené kuchyně výborně chutná a zároveň řeší problém, co s vejci, která zbyla po Velikonocích. Tlačenka je zajímavá na pohled, protože tvoří mozaiku z vajec a zeleniny. Dobře však chutná i během roku. Vejce jsou cenným zdrojem bílkovin, minerálů i vitamínů a vaječnou tlačenku ocení i sportovci, protože dodá pořádnou porci energie.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 6 natvrdo uvařených vajec
- 2 - 3 lžíce majonézy
- 1 sklenice zeleninové směsi (např. Moravanka)
- 100 g šunky
- 150 ml vody
- 1 balení želatiny na vaječnou tlačenku
- pepř
- sůl
Způsob přípravy
Vejce oloupeme, nakrájíme na kostičky a vložíme do mísy, stejně jako nakrájenou šunku a zeleninovou směs ze sklenice. Nálev, v němž je zelenina naložena nevyléváme, ale použijeme ho k přípravě želatiny.
Želatinový prášek zalijeme horkou vodou (cca. 150 ml) a pečlivě ho v tekutině rozmícháme. Pak ke směsi přilijeme nálev ze zeleniny a opět promícháme.
Vzniklou želatinu nalijeme do mísy k vejcím, vše promícháme a základ tlačenky přelijeme do nádoby, ideálně srnčího hřbetu.
Tlačenku dáme ztuhnout do lednice a podáváme s pečivem.